Forside > Siste Nytt > Når rekordene faller

Når rekordene faller

26. februar, 2014
Det er faktisk markedet, og ikke megleren, som bestemmer prisen på en bolig.

En positiv bivirkning av det lille fallet i boligprisene kan derfor være en mer nøktern meglerbransje.

For når meglerne konkurrerer om oppdragene, er det selvsagt også noen av dem som konkurrerer ved å hevde at «min innsats vil gi deg høyere pris enn hva andre meglere kan oppnå».

Hus. Foto.

Foto: Colourbox.com

«Meglere bør ta litt selvkritikk her. Det er bedre å være ærlig å si at du tror at de kanskje ikke får det de forventer og håper», uttaler Jon Ugland i Sem & Johnsen i Dagens Næringsliv 24. februar.

Forbrukerrådet vil gi honnør til Ugland for denne uttalelsen.

Og slik markedet har vært de siste månedene, er det nok ganske sannsynlig at flere selgere ikke vil få sine forventninger innfridd.

Kan ikke trylle

Vi har vært kritisk til eiendomsmeglere som selger seg inn ved å antyde rekordpriser, og derfor mener de fortjener oppdraget – gjerne med høyt vederlag. Det er jo egentlig boligens kvaliteter som oppnår den gode prisen. Og de siste månedene har jo tydelig vist at heller ikke dyktige eiendomsmeglere kan trylle frem betalingsvillige boligkjøpere.

Vi er også uhyre skeptisk til eiendomsmeglere som er på banen i media straks de har solgt en bolig betydelig over prisantydning.  Dette er gjerne unntakstilfellene.  Ett supersalg beviser ikke at dette er et mønster. Når en bolig selges til veldig mye høyere pris enn det fagfolk vurderte, er det så godt som alltid fordi følgende inntraff:

Det var mange interesserte, mange av dem hadde godt med penger og flere ville veldig gjerne ha akkurat denne boligen, fordi den hadde noen kvaliteter som de ikke lett fant ved en annen bolig.

Min store sjanse

Et godt eksempel: En eldre boligeier selger sin romslige familiebolig for å kjøpe seg noe mer praktisk, lettstelt, der man kan bo livet ut.  Med sju millioner i banken fra salget av den store boligen finner hun akkurat det hun vil ha.

1. Heis, balkong, romslig bad, garasje, god tilstand.  (Slike finnes det mange av, så det trenger ikke drive prisen i været)

2. Nær butikk, kollektivtrafikk, kulturtilbud og servicetilbud. (Slike finnes det noen av, så det er i seg selv kanskje ikke nok til å drive prisen høyt.)

3. Attraktivt nærmiljø, lite trafikk og støy og fin utsikt og ingen gjenboere. (Slike finnes det færre av som tilfredsstiller 1 og 2, så nå begynner kravlisten å påvirke prisen)

4. Attraktive kvaliteter ved akkurat denne boligen. (For eksempel endeleilighet med lysinnfall fra tre sider, eller bad og kjøkken som faller i boligkjøperens smak.)

5. Svært nær barn og barnebarn og gode venner. (Slike finnes det svært få av, og dersom dette kravet kommer på toppen av de andre, så føler kjøperen seg i en tvangssituasjon – «dette er min sjanse til å få akkurat den jeg vil ha!» )

Så når en boligkjøper finner en bolig som tilfredsstiller alle disse kravene, og konkurrerer i budrunden med andre i samme situasjon, da stiger prisen fort. Men det trenger ikke å bety noen ting som helst for de boligene som bare tilfredsstiller punktene 1 og 2.

Demper forventningene

Jeg understreker derfor det rådet Forbrukerrådet gir til alle som skal kjøpe eller selge bolig: Sett deg inn i markedet!

Eiendomsmeglere påvirker forventningene. Men som boligselger bør du i disse dager også absolutt merke deg at hvordan mange aktører i eiendomsmeglerbransjen driver aktiv demping av forventningene.  De snakker prisforventningene nedover.

Denne bransjen er faktisk mest opptatt av å ha mange eiendomssalg på kort tid. Den er mye mer opptatt av dette enn at hver bolig den selger skal sette ny prisrekord.