Forside > Siste Nytt > Nasjonal restetorsdag 18. september

Nasjonal restetorsdag 18. september

17. september, 2014
Vi kaster i gjennomsnitt 46,3 kg mat hver i året – mat som burde vært spist. Hver femte handlepose går altså rett i søpla, men med enkle grep kan vi spare både penger og miljø.

Torsdag 18. september arrangerer Matvett og Forbrukerrådet nasjonal Restetorsdag. I samarbeid med Kiwi setter vi opp en utstilling av Matkastebordet i ni norske byer. Hensikten er å vise hvor mye mat vi kaster hvert år, og hvordan vi kan handle smartere for å få brukt opp maten.

Hvorfor kaster vi så mye mat?

«Gått ut på dato» er hovedårsaken til at mat kastes i hele verdikjeden, men de egentlige grunnene er mange; dårlig planlegging, lite kunnskap om riktig oppbevaring og holdbarhet, for fulle kjøleskap og dårlig oversikt. Se mer i ForMats rapport om matsvinn.

Matbord som illustrerer hva som blir kastet av mat. Foto.

Foto: Matvett

– Mange er nok ikke klar over hvor mye mat som kastes. Dette er ikke bare bortkastede penger for den enkelte familie, men også et stort miljøproblem, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Hva er nasjonal Restetorsdag?

– Ved å innføre «Restetorsdag» som begrep i husholdningen kan vi forbrukere selv ta kontrollen over matsvinnet vårt. Lag noe godt av restene i kjøleskapet hver torsdag og kjøp med god samvittighet inn ny og frisk mat til helgen, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

– Vi ønsker å få med hele Norge på en matsvinnsdugnad, og samarbeider derfor med Forbrukerrådet og Kiwi om mange restetorsdags-arrangementer i hele landet på samme dag, fortsetter hun. Byene er: Gjøvik, Tromsø, Bodø, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Sarpsborg, Stathelle og Oslo/Bærum.

– Samarbeid i verdikjeden for å få redusert matsvinnet i Norge er veldig viktig, sier Jan Paul Bjørkøy fra Kiwi. Derfor ønsker vi i Kiwi å være med på dette landsomfattende og spennende opplegget i dag.

Penger og miljø

– Ved å planlegge innkjøpene bedre, oppbevare maten riktig og bli flinkere til å bruke rester vil matsvinnet bli vesentlig redusert. Her er det mange penger å spare, sier Randi Flesland. Hensynet til miljøet er også en viktig faktor. Matindustrien, dagligvarehandelen og forbrukerne kaster over 350 000 tonn mat samlet sett, som burde vært spist.

– Vi kaster 190 000 brød om dagen i Norge, brød for nesten 4 millioner kroner, sier Anne Marie Schrøder. Dette tilsvarer ikke mer enn et brød pr. person i måneden og er enkelt å gjøre noe med, men betyr mye i den store sammenhengen. Flere tips til hvordan du kan begrense matsvinnet, og ikke minst en rekke inspirerende restematoppskrifter, finner du på matvett.no.

På Hundsund Ungdomsskole i Bærum serverer vi frokost for niendeklasse, på brødmat som ikke er helt fersk, men like god! Her vil det også bli anledning til å lære om riktig temperatur og -plassering av matvarene i kjøleskapet.

Hele Norden samarbeider om fokus på forebygging av matsvinn nå i høst. Se unitedagainstfoodwaste.com for mer informasjon om de andre nordiske initiativene.