– En tredjedel er et høyt antall misfornøyde. Nå som julebordsesongen er i gang, håper vi at flere får en god opplevelse, sier regiondirektør Helga Skofteland ved Forbrukerrådet i Oslo.
De fleste lar være å si ifra
Nesten halvparten av de som var misfornøyde, valgte ikke å ta det opp med spisestedet, viser undersøkelsen:
– Mange av oss bruker nok føttene når vi er misfornøyd, og velger en annen restaurant neste gang. Det er dumt, for hadde du sagt ifra, kunne spiseplassen gjøre opp for seg. Den samme undersøkelsen viser nemlig at det lønner seg å klage: De fleste fikk løst saken sin der og da, sier Skofteland.
Femten prosent kom ingen vei
Undersøkelsen viser også at for femten prosent hjalp det ikke å klage.
– Kommer du ingen vei med spisestedet, kan Forbrukerrådet mekle i saken. Unngå at det blir ord mot ord, ved at du for eksempel tar bilder av ribba som er rå eller svoren som ikke er stekt. Ta også vare på kvitteringen, sier regiondirektøren.
Vi har en god løsningsprosent på 75 prosent av klagene våre.
Du finner klagehjelp på forbrukerrådet.no
Hvordan unngå matproblemer
Hvis du ikke kjenner spisestedet fra før, lønner det seg å ta en titt på nettet. Der kan du undersøke andres tilbakemeldinger på restauranten.
– Fra første januar får vi sultne offentlig rangering av spisesteder. Da vil Mattilsynet starte opp med en smilefjes-ordning som vurderer hygiene, rengjøring og vedlikehold. Det har vi jobbet lenge for. Et blidt fjes betyr ingen merknader, og avtagende smil tyder på mer og mer avvik, avslutter Helga Skofteland.
Her kan du lese om vårt arbeid for en smilefjesordning.
Restauranttips:
- Sjekk spisestedet på nettet.
- Klag på stedet.
- Ta vare på kvittering.
- Forbrukerrådet kan mekle.