Forside > Siste Nytt > Ni av ti ønsker strengere giftregulering

Ni av ti ønsker strengere giftregulering

29. desember, 2014
Ni av ti sier de ønsker strengere regulering av skadelige kjemikalier i leker og andre produkter. – Det er på høy tid at våre barn blir bedre beskyttet mot hormonforstyrrende stoffer og andre skadelige kjemikalier, sier Randi Flesland.

I undersøkelsen, som er utført av Norstat på vegne av Forbrukerrådet, sier like mange seg enig i at leker og andre produkter til barn bør testes for skadelige kjemikalier før de kommer i butikkhylla.

– Forbrukerne ønsker å være sikre på at produktene de kjøper ikke inneholder skadelige stoffer. Dessverre er ikke dette alltid tilfelle. Våre tester har avdekket skadelige kjemikalier i flere produkter, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Par med en liten jente som leker. Foto.

Foto: Colourbox.com

En rekke vitenskapelige studier peker i retning av at hormonforstyrrende stoffer kan føre til kreft, diabetes, atferdsforstyrrelser og redusert forplantningsevne.

Giftfri hverdag i Stortinget

Stortinget skal på nyåret behandle forslaget om en handlingsplan for en giftfriere forbrukerhverdag. Forbrukerrådet ber om at hensynet til barna går foran taktikkeri og partipolitiske skillelinjer.

– Vi bør få på plass en egen kjemikaliehandlingsplan for å sikre en giftfriere hverdag etter mønster fra Danmark og Sverige. Våre to naboland har med sine handlingsplaner styrket forbrukerbeskyttelsen gjennom en rekke tiltak de senere årene, sier Randi Flesland.

– Aldri før har norske barn blitt eksponert for flere skadelige kjemikalier fra hverdagsprodukter enn i dag. Vi ser ingen grunn til at norske barn skal ha dårligere beskyttelse enn barn i våre naboland.

En handlingsplan vil bidra til bedre forbrukerinformasjon, styrket tilsyn med hverdagskjemikalier og strengere regelverk.
Spørreundersøkelse kjemikalieregulering