Forside > Siste Nytt > Snart er tøvet over
Endelig er eiendomsmeglerne kommet Forbrukerrådet i møte på et krav vi har fremmet i 40 år; nemlig mer faktabasert informasjon fra en bygningskyndig før bolighandelen.

I et land som vårt, der 80–90 prosent eier sin egen bolig – er det helt alminnelige mennesker, uten kompetanse på bygninger eller jus, som deltar aktivt i bolighandelen med hele sin livsformue som innsats hver eneste gang. Og denne handelen skjer raskt og uten angrerett.

Da må det legges til rette for et system som gir trygghet, slik at den som kjøper kan være trygg for tilstanden og den som selger kan være tryggere mot å ende i en rettssak.

Forretningsmøte. Foto.

Foto: Colourbox.com

Når farer truer

Forbrukerrådets oppfatning har vært at det er helt uansvarlig å selge bygninger på denne måten: Med de store farer som truer hvis boligen viser seg å ha feil – og mangler, som først oppdages etter handelen.

Da kommer misnøyen, da kommer klagene, forsikringssakene og ikke minst alle rettssakene.  Slik har vi holdt på, i tiår etter tiår.

Bolighandelen har vært så risikabel at en egen bolighandels-forsikrings-bransje har dukket opp i dens kjølvann.  Selger tegner ofte eierskifteforsikring for å ha sikret seg i tilfelle kjøperen vil kreve prisavslag eller heving av kjøp. Mens boligkjøpere har tegnet boligkjøperforsikring for å sikre at de har råd til massevis av advokathjelp, dersom de oppdager feil og mangler og må møte selger eller eierskifteforsikringselskapets advokater i retten.

Boligsalgsrapport fra neste år

Forsikringsselskapene har opplyst at det blir tvist etter handelen i 20–25 prosent av bolighandlene.  Det er et fryktelig tall, i enhver annen bransje ville det vært ansett for å være en katastrofe eller en skandale – eller begge deler.

Hele fundamentet for dette har vært at justisdepartementet ikke har villet innføre krav til boligfakta fra bygningskyndig fagmann som grunnlag i avhendingslova – loven som bestemmer plikter og ansvar når brukte boliger selges. Og så har det utviklet seg en praksis der verdi- og lånetakster har blitt lagt til grunn i handelen.

Når Eiendomsforetakenes forening fra 1.1.2015 vil kreve Boligsalgsrapport fra sertifisert takstmann for de salgene de gjennomfører, er det en viktig seier for Forbrukerrådet. Det er også en helt riktig beslutning fra eiendomsmeglerbransjen.

Taksten full av forbehold

Verdi- og lånetakstene er nemlig altfor dårlige for livets viktigste handel.  Eller hva skal vi si til den verdi- og lånetaksten jeg nylig mottok fra en 29 år gammel kvinne som skulle kjøpe seg sin første bolig i Oslo, til 55.000 kroner for kvadratmeteren?

– «Er det meningen at jeg skal kjøpe bolig basert på DETTE?», var hennes utrolig presise spørsmål. En rask gjennomlesning viste en verdi- og lånetakst full av forbehold:

 • Møbler og inventar ikke flyttet
 • Grunnforhold / setningsskader ikke kontrollert
 • El-anlegg ikke vurdert
 • Rør ikke undersøkt grunnet manglende kompetanse
 • Ikke gjort inngrep i konstruksjonen
 • Ikke befart boder
 • Ikke befart fellesarealer
 • Varme og lydisolering ikke vurdert
 • Taket kun «visuelt befart fra bakken» – «antatt tekket» med papp/folie
 • Felleskostnader og gjeld er «estimert» og vil først være klar når flere leiligheter er solgt

Takstmannen hadde avsluttet med følgende ønske:

 • Eventuelle kjøpere oppfordres til å ha med fagmann på befaring før et eventuelt kjøp

Og som alle vet er det selvsagt umulig i praksis at enhver boligkjøper skulle ta med seg fagmenn på alle boliger som de vurderer i sin boligjakt. Så mange ledige fagfolk som stiller opp på kvelder og i helger finnes jo ikke.

Klokskapen seiret

Det er godt å vite at det bare er måneder igjen før dette tøvet er over.

Og når det skjer, er det fordi Forbrukerrådet har krevet det, eiendomsmeglerne har sett klokskapen i vår argumentasjon og takstbransjen har lovet å levere bedre kvalitet i fremtiden.

Og justisdepartementet, hva har de gjort?

Det bedrøvelige svaret er: så godt som ingenting.