Forside > Siste Nytt > Nordmenn mener taxi er for dyrt

Nordmenn mener taxi er for dyrt

20. januar, 2015
Åtte av ti nordmenn mener det er for dyrt å ta taxi, og mellom seks og sju av ti opplever at det er vanskelig å finne ut hva taxituren koster på forhånd.

Det viser en undersøkelse Norstat har gjort for Forbrukerrådet.

– Det er synd at folk opplever det som et økonomisk sjansespill å ta taxi, sier fagdirektør offentlige tjenester og samferdsel, Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet.

Dyrest i byer med priskonkurranse

Forbrukerrådets prisundersøkelse fra 2014 av norske byer med konkurranse på taxipriser viser at prisforskjellene er store i flere av landet største byer. I Oslo varierer prisene med godt over hundre kroner natt til en helgedag. Den rimeligste taxien er O-taxi, og den dyreste er Taxi 2.

– I helgene har samtlige taxisentraler i konkurranseutsatte byer høyere priser enn maksprisen på mindre steder uten priskonkurranse. Dermed får forbrukere bare mulighet til å velge den rimeligste taxien blant de dyre, sier Rygg.

Hun mener det tyder på at konkurransen i taximarkedet fungerer for dårlig.

– Når det er åpnet for priskonkurranse på taxi i de største byene i Norge, forventer vi at prisene blir presset ned. Det motsatte skjer, sier Rygg.

Forbrukerrådet mener løsningen for utfordringene taximarkedet står overfor, er politiske grep for en helt ny organisering.

– Tillatelse til å drive taxivirksomhet bør gå til selskaper av en viss størrelse. Det vil både være positivt for konkurransen i markedet og gi rom for riktigere prissetting, sier Rygg.

Forvirrende priser

Forbrukerrådet mener det ikke er lett å forestille seg hvor dyr taxituren kan bli hvis du forsøker å lese prisopplysningene til taxisentralene.

– Mange sentraler har så kompliserte prissystemer at du skal være mer enn spesielt interessert som kunde for å klare å sette deg inn i ulike takster for natt, dag, kveld, helg, høytid, sier Rygg.

Priskalkulatorene Taxikalkulator og Taxi Advisor (IOS applikasjon) kan hjelpe forbrukere å beregne prisen på forhånd. – Det betyr likevel ikke at turen blir billig, sier hun.
Oversikt over taxi-priser