Forside > Siste Nytt > Nordmenn stoler for mye på loven

Nordmenn stoler for mye på loven

5. desember, 2013
En ny undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at nordmenn tror at norsk lov gir dem større trygghet, enn de faktisk får. Nå advarer interesseorganisasjonen mot å ta rettighetene for gitt.

En ny undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at nordmenn tror at norsk lov gir dem større trygghet, enn de faktisk får. Nå advarer interesseorganisasjonen mot å ta rettighetene for gitt.

– Du mener kanskje at du har tenkt ut den perfekte gaven til tante Kari. Men det kan hende hun ikke er enig i at pilates er tingen, og da bør du vite at norsk lov ikke redder situasjonen. Er du føre var når du handler, kan tante kanskje likevel ta karatekurset hun alltid har drømt om, beroliger Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Få lappen

I Forbrukerrådets undersøkelse ble tusen nordmenn spurt om norsk lov gir dem rett til å bytte en vase de har fått til jul. Hele 42 prosent svarte ja, og tror altså at de har lovbestemt rett til å bytte. 25 prosent visste ikke, mens 34 prosent svarte at det ikke hjelper å smelle Norges lover i disken hvis de vil bytte noe.

– Dette er verre enn fryktet, sier Flønes, som er direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. Og det er desto viktigere at de som nå skal ut og kjøpe julegaver, er bevisste. De må nemlig passe på å få med et bevis for at det er greit å bytte, understreker hun.

Det er butikken som velger å gi rett til å bytte. I tillegg er det så vanlig å kunne bytte bøker, tekstiler og gullsmedvarer, at du kan regne med å få lov – det er såkalt sedvane.

– Det kan være ubehagelig å spørre den som har gitt gaven, om å få kvitteringen. Samtidig har ingen lyst til å gi gaver som aldri blir brukt, så pass på å få med byttelapp. Da gjør du det lettere for mottakeren, og i tillegg er det mer miljøvennlig å bytte enn å la det hope seg opp med ting vi ikke trenger eller liker, påpeker Ingeborg Flønes.

Raus til jul

Julen handler mye om å gi – og det gjelder butikkene også. De gir bytterett fordi de tjener på det, men det kommer uansett forbrukerne til gode.

– Mange butikker forlenger byttefristen i desember, slik at du som alt er ferdig med innkjøpene, også skal kunne gi bort gaver med bytterett. Men husk det må komme frem av byttelappen i gavepakningen, minner direktøren om.

En del større kjeder lar deg også gjøre et åpent kjøp. Det betyr at du ikke bare kan bytte den spraglete genseren fra grandtante inn i en annen, men faktisk velge få pengene tilbake.

– Det gir oss som forbrukere en fin fleksibilitet – og samtidig blir vi nok mer tilbøyelige til å kjøpe, konstaterer Flønes.

Ingen retur

Noen typer varer kan du ikke bytte uten at de er forseglet. Det gjelder slikt som undertøy og dyner.

– Det er vi vel alle takknemlige for av hygieniske årsaker. En mobiltelefon skal være helt grei å bytte, men den må selvfølgelig ikke være skadet eller brukt. Men hvis du planlegger å overraske mannen din med en ny bil, bør du være sikker på at det blir vellykket. Den faller nemlig så raskt i verdi, at du ikke uten videre kan bytte den, advarer Forbrukerrådets Ingeborg Flønes.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er gjennomført som en omnibusundersøkelse i Norstats respondentpanel, som består av cirka 83.000 nordmenn. Primært er disse rekruttert via landsrepresentative telefonundersøkelser. Utvalget blir trukket tilfeldig og proporsjonalt i forhold til den enkelte landsdels befolkningstall og kvoteres på kjønn og fylke. Resultatene er vektet på kjønn, alder og geografi i henhold til offentlig statistikk. Intervjuene ble gjennomført pr. e-post/ web i perioden 15. – 21. oktober 2013. Det ble totalt gjennomført 1000 intervju.