Forside > Siste Nytt > Nordmenn vet ikke at drivstoff er billig torsdager
Mange vet at det er lurt å fylle tanken i overgangen til en ny uke. Forbrukerrådets undersøkelse viser imidlertid, at det er få som kjenner til at det også lønner seg å slå til torsdag morgen. Nå vil organisasjonen ha forbrukerne til pumpene når det er billigst.

Intervju?

  • Fagdirektør for handel i Forbrukerrådet | Gunstein Instefjord | 905 96 780 | høyoppløselig foto: Ole Walter Jacobsen
  • Seniorrådgiver i Konkurransetilsynet | Sigurd Birkeland | 476 67 777

Hør mer på Forbrukerrådets podkast

Prisen på bensin og diesel svinger i et fast mønster gjennom uken. Likevel er variasjonene mellom bensinstasjonene små, og det er påfallende, mener Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

– Det taler for at forbrukermakten bør slå hardere. Det er verdt å vite når det er billigst, og det må vi benytte oss av. Bare slik blir det reell konkurranse som kan bevege prisene.

Flere unge vet om prisbunn

Forbrukerrådets undersøkelse viser at «alle» vet at prisene på drivstoff går opp og ned gjennom uken. Opp mot seksti prosent vet at det er billigst å tanke søndag til mandag. Blant disse er det noen flere menn enn kvinner, og flest unge. Kun ti prosent oppgir torsdag i Forbrukerrådets undersøkelse. Det er altså denne dagen som er bilistenes blindsone i denne sammenhengen.

Instefjord oppfordrer alle bilister til å sjekke priskurven.

– Prisen stiger svært brått. Det er kort tid mellom laveste og dyreste tank, så sjekk også prisen på stedet før du fyller opp. Mandag morgen er billigst, dernest er det torsdag morgen som lønner seg. Men fra disse bunnoteringene fyker prisen i været begge dager.

Vet ikke at det er penger å spare

77 prosent sier de er prisbevisste. Over halvparten av dem som ikke er det, tenker ikke på å fylle opp før tanken nesten er tom. Andre svarer for eksempel at de ikke vet når det er billigst, eller at det er for lite å spare. Forbrukerrådets fagdirektør for handel mener det absolutt er verdt å tenke pris.

– En gjennomsnittsbilist kan spare et par tusen kroner i året. Nå begynner vi på et nytt år, kanskje julehandelen svir litt ennå. Det bør motivere alle mann til pumpene – når det er billigst.

Bevisste bilister gir bedre konkurranse

Konkurransetilsynet har fulgt drivstoffmarkedet tett over mange år, og støtter oppfordringen fra Forbrukerrådet. For å bidra til bedre konkurranse er det viktig at forbrukerne gjøres kjent med prisoppgangene mandag og torsdag.

– Fyller du søndag kveld eller mandag morgen når prisene er lavest, er det bra for lommeboken og for konkurransen. Må du fylle bensin før helgen, bør du fylle før ukens andre pristopp på torsdager, sier seniorrådgiver Sigurd Birkeland i Konkurransetilsynet

Rapport om bevissthet om drivstoffpriser

Priskurve.Animasjon

Her ser du prisvariasjonen gjennom uken.