Forside > Siste Nytt > Norsk mat fra hele verden

Norsk mat fra hele verden

18. september, 2014
Vi ønsker å vite hvor maten vi spiser kommer fra.

I en spørreundersøkelse Forbrukerrådet har gjennomført, sier ni av ti at det er viktig med opprinnelsesmerking på kjøtt. Det samme gjelder for fisk, melk og meieriprodukter, frukt og grønt.

I mange tilfeller er det umulig å finne ut hvor maten faktisk er fra. Og der maten gir tydelige assosiasjoner til opprinnelsesland, er du på ingen måte garantert at dette stemmer. Flagg og hentydninger til nasjonalitet er ingen garanti. En kjapp runde i butikken avdekker fort tysk bratwurst, fransk brie, spansk chorizo, dansk salami og gresk yoghurt – som alle er produkter fra Norge.

Tidligere i år kranglet Tine og Synnøve Finden om hva som er «ekte» gresk yoghurt. Synnøve Findens greske yoghurt er av melk fra greske kyr og produsert i Hellas. Tines greske yoghurt nøyer seg med å være «laget på den ekte greske måten» av norsk melk i Norge.

Grilstad har på sin side, en serie av spekemat laget av norsk kjøtt, men som ønsker å gi oss inntrykk av å være fra de store sydeuropeiske matnasjonene. «Laget med italiensk lidenskap eller spansk temperament, og norsk kvalitet», som det heter på pakken. Og det hele prydes med farger fra italienske og spanske flagg.

Parmaskinke. Foto.

Foto: Colourbox.com

Parmaskinke og chorizo er etablerte begrep og velkjente produkter i det norske markedet. Hentydning til nasjon burde være unødvendig. Disse produktene er likevel ofte merket med flagg for å symbolisere opprinnelse og landet de kommer fra – og det med rette, så sant de er importert fra Italia og Spania.

Norske produsenter må gjerne hente inspirasjon fra andre nasjoners kulinariske spesialiteter. Variasjon av ulike matvarer og matspesialiteter er noe forbrukere ønsker – men med ærlig og oppriktig merking.

Vi trenger opplagt en opprydding i butikkhyllene. Mattilsynet bør fjerne utidig bruk av flaggsymboler på norske produkter, og gi noen enkle kjøreregler. Enten er det gresk yoghurt, eller så er det gresk oppskrift.

Å henvise til nasjonalitet for kun å spille på følelser, er å gi inntrykk av at varen er noe annet enn det den er. I et globalt matmarked bør henvisning til nasjonalitet først og fremst handle om redelig merking av opprinnelse.
Spørreundersøkelse opprinnelsesmerking av kjøtt
Opprinnelsesmerking fisk, melk og meieriprodukter, frukt og grønt