Forside > Siste Nytt > Ok med blokkerte sider og tregere nett?

Ok med blokkerte sider og tregere nett?

5. september, 2013
Ville du synes det var greit at internettleverandøren din senket hastigheten eller blokkerte fullt lovlige tjenester?

At noen kunne sperre tilgangen din til Skype eller redusere hastigheten på Netflix? De fleste av oss vil nok svare nei. Vi ønsker å bruke internettlinjen til det vi selv ønsker.

I Norge har vi heldigvis vært forskånet for internettleverandører som tar seg til rette og styrer og blokkerer trafikken til kundene sine. Det er også utviklet et sett med frivillige retningslinjer som flere aktører har undertegnet.

Samtidig vet vi at nettnøytraliteten brytes jevnlig i Europa. Det er heller ikke lenge siden den tyske telekomgiganten Deutche Telecom sa at de ønsker å begrense nettilgangen på grunn av «fulle nett». En påstand som svært sjelden stemmer med realitetene.

De norske retningslinjene har også opplagte svakheter. Det er flere aktører som ikke har skrevet under, og det er heller ingen sanksjonsmulighet ved eventuelle brudd. En lovfesting ville løse mange av disse utfordringene.

Den norske regjeringen skal ha skryt for at de i sin digitale strategi varsler at de vil forsvare stå opp for nettnøytraliteten. Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet, Venstre, Høyre, Miljøpartiet de grønne og Rødt fremhever også viktigheten av et fritt og åpent nett i sine partiprogrammer.

Og det er bra! Vi trenger en regjering som er klar på betydningen av frie og nøytrale nett. Og vi trenger en regjering som gjennom neste stortingsperiode går inn for å lovfeste nettnøytraliteten og bidrar til at prinsippene styrkes i resten av EU.

Godt valg!