Forside > Siste Nytt > På vei til å bli generasjon XXXXL?

På vei til å bli generasjon XXXXL?

1. juli, 2016
Femti prosent av den voksne befolkningen, og ett av tre barn i Europa er overvektige eller har fedme. Dette er en av hovedfaktorene for å utvikle livsstilsykdommer, som hjertelidelser, diabetes type 2 og kreft.

Usunt kosthold er den viktigste faktoren som fører til  dårlig helse og tidlig død. Hvorfor er det slik?

Ferdiglaget og prosessert mat har inntatt kjøkkenet i mange hjem, og vi er helt avhengige av butikk eller nettbutikk for å ha mat. Ofte vet vi ikke hva disse produktene inneholder. Merkingen av matvarer må være sannferdig og tydelig. Helsepåstander som trekker frem ett aspekt ved matvaren, men ikke nevner andre sider, for eksempel et høyt sukkerinnhold, er misvisende og lurer forbruker til å tro at de tar et bedre valg enn de faktisk gjør. Det kan påvirke en persons følelse av mestring, når «gode valg» ikke gir resultater. I tillegg til å være sannferdig, må merkingen være forståelig. Her mener vi at merkeordninger kan være til stor hjelp.

tomater som holdes av to hender.

Å investere i forebyggende tiltak er det mest kostnadseffektive for bedre folkehelse. Er vi dømt til å  bli generasjon XXXXL? Nei. Vi trenger bare politisk vilje til å gjøre noe. Og vi trenger det nå.

Vi ønsker

  • strengere regulering av markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og ungdom. Emballasjeutforming, hylleplassering og sponsing er markedsføring og må reguleres strengere.
  • forbud mot ernæringspåstander på usunn mat og drikke
  • at også alkohol må merkes med næringsverdi og ingredienser
  • tydeligere og bedre merking og forbud mot misvisende porsjonsstørrelser som utgangspunkt for merking av sunnhet

 

BEUC har sammen med 13 forbrukerorganisasjoner i Europa laget et online kjøkken som tar for seg utfordringer i matveien.

Manifesto for healthier recipes in the EU.