Forside > Siste Nytt > Personvernseier i EU

Personvernseier i EU

23. oktober, 2013
Mandag var en løfterik dag for personvernet.

Europaparlamentets forslag til nytt personvernregelverk går langt i å sikre forbrukerne et fremtidsrettet og godt vern i den digitale verden.

Forslaget innebærer at alle avtaler om lagring av data i EU og EØS-området må reguleres av EUs lovgivning. Det gjelder hva slags informasjon som skal tas vare på, hva den kan brukes til, hva som kan slettes, og hvordan du som bruker kan kreve ting slettet. Dette betyr blant annet at selskaper ikke kan hevde at lagringen av informasjon skal reguleres av amerikansk lov, siden de har hovedkvarter i USA.

Ikke mer enn nødvendig

Av andre gode nyheter er at man ikke skal samle mer personlig informasjon enn det som er nødvendig for å drive tjenesten. For eksempel kan det nå bli ulovlig for Amazon å kreve at du oppgir hvilket kjønn du har når du kjøper bøker, eller at lommelykt-appen ikke skal samle inn GPS-data om hvor du befinner deg.

Det skal også bli enklere å klage på brudd på personvernlovgivningen og gå til kollektive søksmål. Dette innebærer for eksempel at advokatkontorer og Forbrukerrådet kan ta ut søksmål på vegne av forbrukere.

Rett til å slettes

Krav til varsling ved datainnbrudd blir også strengere. Hvis informasjon, slik som passord og kontoinformasjon, kommer på avveie, skal selskapet som lagrer dataene varsle både deg og ditt nasjonale datatilsyn.

Og ikke minst får du eksplisitt rett til at informasjon om deg slettes når du går ut av et kundeforhold med en tjeneste. Ønsker du ikke lenger å være på Facebook, så skal også informasjonen om deg slettes etter en viss tid.

Europaparlamentet har sagt klart ifra hvor de mener personvernlista bør legges. Nå håper vi våre egne politikere, som Europaminister Vidar Helgesen og justisminister Anders Anundsen, er like tydelige og gjør sitt til at Europaparlamentets forslag får den støtten det trenger blant EUs medlemsland.