Forside > Siste Nytt > Postens gebyr må nå fjernes

Postens gebyr må nå fjernes

21. november, 2014
Nå blir det enda viktigere å gjøre noe med Postens fortollingsgebyr, sier direktør Randi Flesland. Tollgrensen økes bare til 350 kroner – med frakt.

En fersk meningsmåling viser samtidig at forbrukerne ønsker at grensen for handel på nett uten toll og avgifter må økes.

I budsjettavtalen mellom Regjeringen og samarbeidspartnerne Venstre og KrF er de blitt enige om å øke tollgrensen fra 200 til 350 kroner. Men det er inkludert frakt og forsikringskostnader.

Post-pakke. Foto.

Foto: Colourbox.com

– Et steg i riktig retning

– Et lite steg i riktig retning. Men er det inklusive frakt, blir det ikke rare endringen, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Hun har tidligere tatt til orde for å øke grensen og har også støttet Venstres forslag om å fjerne postens gebyr for fortolling.

En fersk meningsmåling Forbrukerrådet har fått utført via Norstat, viser at forbrukerne ønsker at tollgrensen økes:

57 prosent er for å heve grensen for toll og avgiftsfri handel til 500 kroner, 24 prosent er imot – og 18 prosent har ingen mening. 45 prosent svarte at de ikke trodde de ville handle mer over landegrensene på nettet, hvis grensen for avgiftsfri handel økes. Men 36 prosent mente de ville handle mer.

Det er flertall i alle aldersgrupper for forslaget – men det er flest under 50 år som ønsker høyere grenser for handel over landegrensene på nett. Bare unge under 40 år sier de vil handle mer på nett i utenlandske butikker, dersom forslaget går igjennom.

Fortollingsgebyret er problemet

Venstre foreslo nå i sitt alternative statsbudsjett at grensen for tollfri import i første omgang heves til 350 kroner i 2015. Før ytterligere heving er aktuelt, evalueres konsekvensene av en økning til 350 kroner.

Samtidig foreslo partiet at det bevilges 10 mill. kroner til Skatteetaten, slik at etaten kan etablere en nettbasert løsning for selvfortolling og innbetaling av moms og eventuell toll for forsendelser over 350 kroner.

Dette vil føre til at Postens gebyr (som fra Postens side er satt til 140 kroner i 2015 for forsendelser med en verdi mellom 200 og 1000 kroner) i realiteten blir gjort overflødig.

Og det er Postens gebyr som er den store utgiften for forbrukerne når de handler småpakker på nett.