Forside > Siste Nytt > Rå profesjonskamp på forbrukernes bekostning

Rå profesjonskamp på forbrukernes bekostning

10. februar, 2016
Meglerkjedene koordinerte seg for å skvise ut takstmennene fra rollen til å vurdere pris.

Avisene i Bergen, Bergens Tidende og Bergensavisen har i dag avslørt hvordan eiendomsmeglermakten i det stille har lagt om premissene for bolighandelen til å tjene eiendomsmeglernes interesser.

Det er oppløftende å se hvordan kritisk journalistikk fortsatt bekrefter sin viktige rolle i vårt demokrati. Det finnes overhodet ikke tvil om at dette var en «reform» meglerbransjen skulle gjennomføre i det stille, uten bråk, slik den har klart det noen andre steder i landet.

visningsskilt.Foto

Illustrasjonsfoto: Ole Walter Jacobsen

Avisene i Bergen burde være til inspirasjon for boligjournalister landet over.

Kjedenes maktarroganse

Men nå virker det heldigvis som om takstmennene har sett seg lei på maktarrogansen fra meglerkjeder. Og det til tross for at meglerbransjen gjennom en årrekke har hatt anledning til å bytte ut takstmenn som de ikke likte.

E-poster fra meglerforetak etterlater overhodet ingen tvil: Dette var dramatiske omlegginger av bolighandelen i bergensområdet – gjennomført etter systematisk indre koordinering i meglerbransjen, i et samlet, knallhardt fremstøt for å presse takstmennene til å gi fra seg en viktig rolle de gjennom «alle år» har hatt i bolighandelen.

Det er modig og tøft av takstbransjen å stå opp mot meglermakten i bolighandelen.

Vil ha nøytrale takstmenn

For Forbrukerrådet er saken veldig enkel. Forbrukerne er mye tryggere når to fagfolk har gitt sin vurdering av noe så viktig som pris. Hvis det kun er eiendomsmegleren, kan boligselgeren bli mer usikker på når et bud bør aksepteres. (Det er jo heller ingen tvil om at eiendomsmeglerbransjen er mer opptatt av eget volum og store inntektsstrømmer – skapt av rekordmange raske salg på svært kort tid  – enn  litt høyere pris på den enkelte bolig.)

Og det er ingen tvil om at boligkjøpere opplever takstmannen som mer nøytral og faktaorientert enn megleren.

En selger risikerer at boligkjøpere reagerer på fraværet av en takstmanns vurdering med skepsis og usikkerhet. Denne usikkerheten kan selvsagt føre til større forsiktighet i budrunden, eller at boligkjøperen heller byr på en annen bolig. Og da går selgeren glipp av bud. Eiendomsmeglernes profesjonskamp kan koste boligselgerne penger. Forbrukerrådet oppfordrer eiendomsmeglerkjedene til full retrett!

Forbrukerne blir skadelidende

Når eiendomsmeglerne nå har satt i gang profesjonskampen i Bergen, for å frata boligkjøpere tryggheten for egne vurderinger, så er det forbrukerne – kjøper og selger – som blir skadelidende.

For lovgiverne er det en enkel sak å rydde opp i dette, hvis de vil. Forby eiendomsmeglernes makt over takstmennene!  Det er gjort i andre land, der bolighandelen er mer velordnet enn her.

Påstanden om at meglere kan dette bedre, er bare tull. Det er jo eiendomsmegleren som sliter med å sette markedsprisen riktig – og særlig hvis man skal ta hensyn til bygningsskader og etterslep etter vedlikehold.

Meglerne er overfladiske, bokstavelig talt, og spekket med floskler. Fortvilte boligkjøpere som har forsøkt å holde en eiendomsmegler ansvarlig for dårlig tilstand på en kjøpt bolig, har jo fått tydelig svar fra meglerkjeder: Eiendomsmegleren har ingen kompetanse på byggefeil og skader – du får gå på selger og forsikringsselskapet!

Meglerne bommer

Fra boligkjøpere i Oslo fikk Forbrukerrådet i 2015 oversikt over om lag 40 boliger som var markedsført og solgt, med sammenstilling av hva takstmannen og megleren hadde vurdert verdien til.  Det var takstmennene som traff best. Gjennomsnittet viste at takstmenn lå nærmere salgsprisen enn eiendomsmeglerne.  Kall det gjerne en stikkprøve.  Men meglerne bomma mye grovere enn takstmennene.

Norsk bolighandel kan aldri bli trygg for forbrukerne så lenge det er eiendomsmeglerkjedenes behov for svære inntekter etter liten arbeidsinnsats som får legge premissene.