Norges bank melder at styringsrenta settes opp, og det vil normalt føre til dyrere boliglån. Men hvor mye dyrere skal man akseptere at boliglånene blir? 

Når styringsrenten senkes ser vi ofte at bankene drøyer med å følge sentralbanken, eller bare delvis reduserer sine boliglånspriser. Men når styringsrenta øker får pipa gjerne en annen lyd. 

– Nå som det blir økning, skal du som forbruker ikke uten videre godta at banken gjør ditt boliglån dyrere. Du bør utøve din forbrukermakt og allerede i dag begynne dialogen med banken din om vilkårene på boliglån, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen. 

Den stigende koronasmitten, økte strømregninger og nedstengingen av flere sektorer skaper et økt press på husholdningsøkonomien for mange. Dermed er det ekstra viktig at du i år forhandler med banken, og sikrer at ikke ditt boliglån blir dyrere enn absolutt nødvending. 

– Om din bank ikke lenger har det billigste boliglånet, og banken ikke vil forhandle – bytt bank! På finansportalen.no kan du sammenligne priser på lån med både fast og flytende rente, og velge det som passer best for deg. Finansportalen er en tjeneste utviklet av Forbrukerrådet og garanterer deg en reklamefri og helt objektiv fremstilling av prisene på boliglån, sier Jensen. 

Sjekk Finansportalen her
Jorge Jensen.Foto
Foto: John Trygve Tollefsen

Nyttårsforsett – sett opp budsjett! 

Å ha god oversikt over økonomien er aldri en dum en ide, og renteøkning gir en gylden mulighet for en ny gjennomgang. Med skyhøye strømpriser, økte renter og et utfordrende arbeidsmarked for mange kan det være nødvendig å ta noen grep. 

– Nå gjelder det for mange å ta grep om økonomien. Bytt til den billigste boliglånsbanken, gjennomgå forsikringene dine og sjekk at ikke du er dobbeltforsikret eller betaler for mye. Har du inkassovarsler – ta kontakt med inkassoselskapet og be om en nedbetalingsplan slik at ikke kostandene øker, sier Jensen.  

Fagdirektøren anbefaler å bruke SIFOs referansebudsjett dersom du ønsker å lage et fullstendig budsjett for husholdningen. Det finner du her. Her kan du regne ut ditt eget budsjett basert på alminnelige forbruksutgifter for ulike typer husholdninger.  

Skulle du få større betalingsproblemer i tiden fremover, eller frykter det, anbefales det å ta kontakt med NAV sin gjeldsrådgivning på telefon 55 55 33 39, tastevalg 1. 

– NAV Gjeldsrådgivning gir råd til alle som har, eller står i fare for å få, økonomiske problemer. Telefontjenesten skal være hjelp til selvhjelp. Du kan være anonym som innringer, dersom du ønsker det, sier Jensen.  

På tide å vurdere fastrentelån? 

Dersom de nye betingelsene på ditt boliglån gjør at du får en anstrengt husholdningsøkonomi, er det et tegn på at har tatt opp mer lån enn det som er bærekraftig. For å unngå økonomisk trøbbel, kan løsningen være å binde renta på hele eller deler av boliglånet for en kortere eller lengre periode. 

– En fastrenteavtale gjør økonomien forutsigbar, og du unngår rentesvingningene. Er en helt forutsigbar økonomi viktig for deg og din familie bør du ta en prat med banken og høre hva en fastrenteavtale kan bety for deg, forteller Jensen. 

Med fastrentelån betaler man for en forsikring mot et rentenivå som skaper anstrengt økonomi, og derfor blir boliglånet dyrere. Fordelen med denne forsikringen er at man får trygghet og mer forutsigbarhet. 

– Historisk sett har flytende rente vært rimeligere enn fast rente over tid, sier Jensen. 

Selv om man tegner et fastrentelån, vil det være mulig å endre kontrakten eller betale inn lånet underveis. Avhengig av hva som er rentenivået på det tidspunktet da du innløser lånet, blir det beregnet over eller underkurs som vil påvirke hvor mye du må betale. 

Overkurs oppstår når renta på innløsningstidspunktet er lavere enn den som gjaldt da du tegnet kontrakten og er å regne som en kompensasjon til banken for tapte inntekter. 

– Underkurs er det motsatte, altså en betaling som skal komme fra banken til forbruker når lånet løses inn. Men her må forbrukere være observante, for det er ikke alle banker som har kontraktsfestet underkurs i sine tilbud av fastrentelån. Storebrand bank og Danske bank har innført en karensperiode på underkurs, men ikke på overkurs. Dette er kontraktsvilkår i klar disfavør av forbrukere og noe man må tenke på før man tegner fastrentelån, avslutter Jensen. 

Presse

nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto
Maren Van Buren Struksnæs
Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill
(+47) 404 91 804
maren.struksnaes@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker