Forside > Siste Nytt > Rett til russefeiring

Rett til russefeiring

27. august, 2013
Det er lenge til mai og ny løvsprett, men russetiden er allerede i gang. Det er mange som vil tjene penger på festen, så her gjelder det å kjenne rettighetene sine.

Det er blitt helt vanlig å begynne å spare penger til russetiden allerede i første klasse på videregående. For når festen begynner, skal alt være på plass. Forbrukerrådets Ingeborg Flønes vil ikke være festbrems, men minne om at også russen har rettigheter.

– Russen blir utsatt for et stort utvalg av effekter, ikke bare dress, kort og lue. I dag får de også tilbud om alt fra smykker, via termos til jakker. Jeg har til og med sett at russen blir tilbudt halsbånd til bikkja, forteller Flønes, som er direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Flau vits?

Mye kan se stilig ut på en nettside, men kanskje angrer du når du pakker det opp. I så fall er du i din fulle rett, opplyser direktøren.

– For at du skal kunne ta gode valg som forbruker, har du muligheten til å prøve russedressen på, eller sjekke hvordan russekortet ble. Angrer du, kan du sende det tilbake sammen med angreskjemaet du skal ha fått sammen med russeeffektene dine. Du behøver ikke engang oppgi grunn, om det var fordi dressen ikke passet, eller om vitsen på kortet var for flau.

Hun føyer til at du må returnere effektene innen fjorten dager, og at du før det kan prøve dressen på foran speilet, men ikke gå i den på russekroa. Selgeren kan ikke avtale seg vekk fra angreretten, men kan be deg betale for materiale og tidsbruk når det du angrer på er laget spesielt for deg, for eksempel med ditt navn på. Da må du imidlertid ha sagt ja til den betingelsen på forhånd.

Mer om angrerett.

Aldersgrense for å skylde penger

De fleste som skal kjøpe russeeffekter har allerede fylt 18 år, mens en del må finne seg i å være umyndige enda en stund.

– De – og foreldrene deres – bør være klar over at det er 18-årsgrense for å sette seg i gjeld. Det gjør at de ikke kan kjøpe noe på avbetaling, eller betale med kredittkort. De må enten selv betale med penger på bok, eller så må foreldrene sponse festen, føyer direktøren til.

Klag på feil

Kjøp av russedress og andre effekter som russekort, er forbrukerkjøp. Du kan derfor klage på dem, på samme måte som du klager på mobiltelefonen din, minner Flønes om.

– Har du bestilt en rød russedress, men får en oransje en, bør du klage. Det samme hvis kvaliteten ikke holder mål.

Tittelen legger til at du kan reklamere i to år.

– Men det er vel de færreste som bruker russedressen så lenge, konkluderer Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Mer om reklamasjon.

Forbrukerrådets russeråd

•    Gi beskjed med én gang, hvis du vil angre.
•    Klag hvis du finner en feil.
•    Er du under 18 år, kan du ikke kjøpe på avbetaling eller med kreditt.
•    Sørg for å ta vare på korrespondansen med selger.
•    Klag til Forbrukerrådet, hvis du får trøbbel.