Forside > Siste Nytt > Riktig avgjørelse av Konkurransetilsynet

Riktig avgjørelse av Konkurransetilsynet

23. april, 2013
Konkurransetilsynet vedtok fredag å stanse samarbeidsavtalen mellom Norgesgruppen og ICA mens saken behandles. Dette er både en viktig og riktig avgjørelse.

Norgesgruppen er den klart største blant norske dagligvareaktører, og ville blitt enda større gjennom kontroll av store deler av ICAs innkjøp og distribusjon. Det er også grunn til å frykte at Rema og Coop, som et resultat av en slik avtale, vil se seg nødt til å samarbeide.

To store aktører

Med to store aktører vil konkurransen reduseres, med de konsekvenser det får for pris, utvalg og utvikling. Få innkjøpere gjør det også enklere for store leverandører å matche de store innkjøps- og distribusjonssystemene. Dette vil skvise små og mellomstore leverandører. I tillegg vil få produsenter utvikle nye produkter, siden det finnes få alternative markeder.

ICA har tidligere varslet at de står i fare for å måtte legge ned driften i Norge uten en avtale, og at de uansett må redusere antall butikker og si opp ansatte. Vi håper selvsagt at ICA greier å snu skuta og få på plass lønnsom drift i Norge, men samtidig er ikke alt tapt om ICA trekker seg ut.

Det står minst tre andre kjeder parat til å overta butikkene, slik at både forbrukerne og ansatte ivaretas. Kanskje kommer det til og med inn nye eiere, slik at vi opprettholder fire kjeder? Et sterkere Norgesgruppen med ICA om bord vil dessuten svekke Rema og Coop, med det ikke utenkelige resultatet at de selv må legge ned butikker og arbeidsplasser.

For det verste som kan skje i denne saken, er at Norgesgruppen overtar ICA, og dermed får over halvparten av markedet. Dette vil være resultatet hvis Konkurransetilsynet ikke én gang for alle setter kroken på døra for avtalen.

Vi har allerede mindre utvalg og høyere priser enn land det er naturlig å sammenligne seg med. Konsentrasjonen i dagligvaremarkedet i Norge er allerede for høy, og  det siste vi trenger er færre og større aktører.