Forside > Siste Nytt > Riktig god nano-jul!

Riktig god nano-jul!

10. desember, 2012
Julen er knappe to uker unna, og de fleste løper mann av huse på søken etter julegaver til våre nære og kjære.

Ikke så mange av oss vet at mye av det som pakkes varsomt inn i englepapir og blanke bånd, kan inneholde uendelig små partikler som kanskje ikke gjør oss så godt.

Partiklene som ikke er større enn en milliondels millimeter, kalles nano-partikler og finnes i mat, kosmetikk, klær, sportsutstyr, rengjøringsprodukter og byggevarer – for å nevne noe. Sannsynligvis er nano-partikler allerede å finne i noen tusen produkter på det norske markedet.

Det danske forbrugerrådet har så smått startet kartleggingen og registrert godt og vel 1000 ulike nano-produkter i en egen database. Dessverre har vi ingen lignende oversikt over nano-varer til salgs i Norge. Forbrukerrådet mener det må på plass, i tillegg til både strengere regulering og obligatorisk merking av nano-produkter.

Med dagens regelverk kan produsenter dytte nano-partikler inn i hva som helst uten å informere oss forbrukere. Dette er en uholdbar praksis, spesielt når vi vet at kunnskapen om nano-materialers mulige skadeeffekter både på helse og miljø, er svært begrenset.

Nano-partikler kan være forbundet med risiko, og derfor skal forbrukerne ha mulighet til å velge det bort. Norske myndigheter mener faktisk også at nano-teknologien er for dårlig regulert, og foreslo overfor EU tidligere i år at det strammes inn. Det ville ikke EU ha noe av. I løpet av neste år kommer likevel en ny ordning på plass hvor kosmetikk som inneholder nano-partikler, må merkes. Og fra desember 2014 blir det også obligatorisk å merke mat som inneholder nano-materiale.

Dette er bittesmå skritt i riktig retning. Inntil da må vi altså leve i det uvisse og sjekke en dansk database på leting etter et og annet svar, hvis vi har tid innimellom all julegaveshoppingen. Vi oppfordrer alle forbrukere til å ta seg tid til det, og ellers krysser vi fingre for at våre egne myndigheter får på plass en norsk nanoprodukt-database. Samtidig benytter vi anledningen til å ønske alle førjulstravle forbrukere en nano-friere jul – til neste år.