Forside > Siste Nytt > Rød-grønn løsning for de blå

Rød-grønn løsning for de blå

24. oktober, 2013
Usunt kosthold er hovedårsaken til at folk dør tidlig i Norge.

Samtidig finnes det en rød-grønn løsning som kan hjelpe oss å velge sunnere. Vi håper regjeringen vil vurdere den for å bedre den norske folkehelsa.

I den nye regjeringsplattformen fremheves det at den enkelte må ta mer ansvar for egen helse og at samfunnet må gjøre det enklere å ta gode helsevalg. Det er en generell formulering som må omgjøres til praktisk politikk.

Et opplagt sted å begynne er med merkingen av mat. Det skal være enkelt for forbrukerne å velge sunt. Dessverre er det ikke bestandig slik. Alt for ofte ser vi at produkter som folk tror er sunne, slett ikke er det.

Gå for fargekoding

Vår undersøkelse om forbrukernes handlevaner viser at under 30 prosent regelmessig leser informasjon på baksiden av produktet når de handler mat. Vi vet også at mange har problemer med å tolke næringsdeklarasjonen og mangler kunnskap om hva som er mye salt, sukker og fett.

Å fargekode de ulike næringsstoffene på forsiden av produktet ville løst mye av dette. Grønt lys betyr bra, mens rødt betyr høyt innhold av sukker, salt eller fett. Det er allerede gjennomført med hell i Storbritannia, hvor vi ser at handlevaner har endret seg i en sunnere retning – og i enkelte tilfeller radikalt.

Nøkkelhullet ikke nok

Mange er opptatt av å spise sunt og ønsker råd om hva som er sunn mat. Nøkkelhullmerket er viktig og mange bruker merket for å orientere seg i butikken på søken etter sunnere produkter. Dessverre er ikke Nøkkelhullet alene godt nok. Mesteparten av matvarene merkes ikke, og da er det ikke enkelt å vite når vi tar usunne valg. Nøkkelhullmerket gir også bransjen for liten grunn til å utvikle sunnere alternativer, siden usunne produkter ikke merkes.

Vi håper nå vår nye regjeringen tar seg tid til å se til England i jakten på virkemidler for å bedre den norske folkehelsa. Fargekoding løser opplagt ikke alle utfordringer, men gir oss viktig og umiddelbar informasjon om innholdet i maten. Av og til er en rød-grønn løsning faktisk veien å gå for den blå regjeringen.