Forside > Siste Nytt > Rot i muntlige håndverkeravtaler

Rot i muntlige håndverkeravtaler

29. januar, 2015
Hvert eneste år bruker nordmenn 65 milliarder kroner på ROT.

ROT er forkortelsen for rehabilitering, oppussing og tilbygg, og rommer det meste. Håndverkertjenester er et svært felt.

Ikke rart da, at nordmenn flest føler at vi bor bra. For utgangspunktet for norske boliger er ikke totalt elendig. Av rundt 2,5 millioner boliger, er en stor del bygget etter 2. verdenskrig. De elendigste boligene fra før 1940 er sanert (revet). Både offentlig byfornyelse, privat innsats gjennom femti år, og mye nybygging i Norge i tiår etter tiår, gir grunnlag for at den norske boligmassen samlet sett står seg.

Har problemer med håndverkerne

Det er selvsagt ikke til hinder for at det hver eneste uke omsettes flere hundre boliger med stort behov for vedlikehold. Noen boliger pusses ikke opp, men selges under slagord som «sjarm» og «potensial». Og hvem kjenner vel ikke tilfeller av at; joda – huset fikk nytt kjøkken, men behovet rent bygningsmessig var klart størst for ny drenering.

Men håndverkertjenester er samtidig ett av forbrukernes mest problematiske områder. Det fremgår av klagene til Forbrukerrådet. Vi vet at særlig unge har problemer med håndverkerne. Det klassiske er at det blir dyrere enn de mener de hadde grunn til å tro. Og det er vanskelig å vite hva man skal tro, når fagmannen sier «slik eller sånn».

Vær på vakt

De eldre forbrukerne har også problemer, men de har kanskje etter tiår med anskaffelser funnet noen trygge leverandører, som de ikke har funnet grunn til å klage på.

En stor innsats fra mange aktører i bransjen resulterte i standardkontrakter for håndverkertjenester. Men de er lite brukt. Håndverkerfirmaene selv la ikke til rette for at de ble brukt. Dette er en utfordring også internt i Forbrukerrådet, som må håndtere klager med rot i muntlige avtaler.

Det er altså gode grunner for forbrukerne til å være på vakt når man skal handle med håndverkere, og god grunn for Forbrukerrådet til å ha dette feltet i kikkerten.