Forside > Siste Nytt > Saltbomber på norske middagsbord

Saltbomber på norske middagsbord

19. desember, 2013
Maten vi spiser inneholder urovekkende mye salt, og det blir ikke bedre i julesesongen. Det viser Forbrukerrådets gjennomgang av mat som ofte havner på middagsbordet.

Se Forbrukerrådets saltgjennomgang

Saltinntaket vårt er i snitt dobbelt så høyt som det bør være, viser Helsedirektoratets ferske rapport «Utviklingen i norsk kosthold». I gjennomsnitt får vi i oss 10 gram salt hver eneste dag, mens maksimumsanbefalingen er 5 gram per dag. Dette utgjør en stor utfordring for folkehelsen.

Forbrukerrådets gjennomgang viser at man med ett enkelt måltid fort bikker den anbefalte grensen.

– Vi har sett på ulike produkter innen ferdigmat, middag og julemat, og saltinnholdet er gjennomgående høyt. Dette blir ikke bedre når vi går inn i en lang julesesong, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Sterkere lut

– Vi er mer skuffet enn overrasket over funnene. Mer enn tre fjerdedeler av saltet kommer fra bearbeidet mat. Da er det påfallende at matvareindustrien skryter av egen innsats om redusert saltbruk, samtidig som vi ser at både gamle og nye produkter inneholder faretruende mye salt, sier Randi Flesland.

Forbrukerrådet ber myndighetene om å sette forpliktende mål for å få ned saltinnholdet i de ulike produktgruppene.

– Helsemyndighetene har ført dialog med bransjen om salt i over 30 år uten at vi er i nærheten av å komme i mål. Det er på tide med sterkere lut og klare krav, sier Randi Flesland.

Krever bedre merking

Fra desember 2014 blir det obligatorisk å deklarere salt per 100 gram vare. Samtidig kan deklarasjonen fortsatt gjemmes bort på baksiden av emballasjen.

– Så lenge merkingen ikke er bedre, er det vanskelig å ta sunne og bevisste valg. En form for fargekoding på forsiden som viser om innholdet av blant annet salt er høyt, middels eller lavt, vil gjøre dette enklere, sier Randi Flesland.

– Hvis disse varene var å finne i en dagligvarebutikk i England, hvor matvarekjedene har innført fargekoding, ville saltinnholdet være merket med rødt i alle produktene.

Se Forbrukerrådets saltgjennomgang