Forbrukerrådet har undersøkt innholdet av salt i femten matvarekategorier i perioden 2011–2017, henholdsvis sju typer kjøttprodukter, tre typer fiskeprodukter og fem typer kornprodukter.
– Matprodusenter spiller en vesentlig rolle for å få ned saltnivået i matvarer, men vår undersøkelse viser at det går sakte, og at det er svært varierende hvordan ulike produsenter arbeider med saltreduksjon, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.
Undersøkelsen, som strekker seg over perioden 2011–2017, viser at det går sakte når produsenter skal redusere salt i mat. Mens det i noen grupper er en tydelig reduksjon av salt over tid, viser andre grupper kun en svak og uklar tendens. I enkelte kategorier har det ikke skjedd noe som helst.
Saltnivået må ned
– Saltnivået må ned i en del store volumprodukter. Det er også nedslående å registrere at nye produkter i en del tilfeller ligger langt over målet for saltinnhold satt av Helsedirektoratets saltpartnerskap. Dette er med på å opprettholde preferanse for saltsmak, sier Instefjord.
– Mens enkelte framstår som seriøse i sitt arbeid med saltreduksjon, er det andre produsenter som virker mindre aktive i dette arbeidet. Produsenter av store volumprodukter bringer mye salt inn i kostholdet til forbrukerne og bør kjenne på et særlig ansvar, sier Instefjord.
Instefjord mener rapporten peker i retning av at saltmålene i enkelte kategorier ble satt for lavt i 2015, siden gjennomsnittlig saltinnhold var på nivå med saltmålene da de ble satt.
– For å få saltinnholdet i mat ytterligere ned, mener vi det er viktig å videreføre Saltpartnerskapet og sette nye konkrete mål for saltreduksjon, sier han.
Vil ha mindre salt i nøkkelhullprodukter
Forbrukerrådets ferske rapport viser at kravet til maksimalt saltinnhold for at produktet skal kunne få Nøkkelhullet, må ned i flere matvarekategorier.
Kravet til maksimalt saltinnhold for å få Nøkkelhullet er høyere enn målet til Saltpartnerskapet i de fleste matvarekategoriene som er testet: grillpølser, wienerpølser, servelat, leverpostei, julepølser, fiskekaker, fiskepålegg, fiskegrateng, knekkebrød, grovbrød.
I tillegg er saltnivå-kravet for å få Nøkkelhullet høyere enn gjennomsnittet av saltnivå i ni av matvarekategoriene.
– Det kan påvirke produsenter til å senke saltnivået i produkter dersom kravet til maksimalt saltnivå i nøkkelhullprodukter senkes, sier Instefjord