Det unødvendige, og ofte skjulte, saltet har konsekvenser for helsen vår. Forrige uke skrev vi derfor under på Helsedirektoratets Saltpartnerskap sammen med 52 andre aktører i industrien, matbransjen og andre organisasjoner.
En teskje salt om dagen er nok. Det tilsvarer 5 gram salt. I dag får vi i oss det dobbelte. Målet er at saltinntaket i Norge skal reduseres med 15 prosent innen 2018, og 30 prosent innen 2025. Det bør være mulig, og som partner i Saltpartnerskapet skal vi i Forbrukerrådet følge opp dette arbeidet.
Mye salt øker blodtrykket, og et høyt blodtrykk øker igjen risikoen for hjerte- og karsykdommer, som hjerteinfarkt og hjerneslag. Mindre salt i maten vil derfor være et viktig bidrag for å bedre folkehelsen. Danske beregninger viser at vi kan spare 1000 menneskeliv i året om vi reduserer inntaket av salt med 30 prosent.
Problemet med saltet er at det finnes i så mange ulike matvarer. Når industrien nå lover å kutte saltet, er det viktig at saltet kuttes i alle de matvarene som vi kjøper og spiser til daglig. Det er saltet i de vanlige og mest brukte produktene som må ned for å få effekt, for det tar tid å endre folks vaner. Vi vil derfor passe på at det ikke kommer nye, alternative produkter i tillegg til de «vanlige» med mye salt.
For oss i Forbrukerrådet er det også viktig at det blir lagt spesiell vekt på å få ned saltbruken i produkter til barn. Smakspreferanser skapes i tidlig alder, og er man først blitt vant til mye salt, er det vanskeligere å venne seg av med det.
Mens vi venter på at industrien får redusert saltet, er det viktig med åpenhet om saltinnholdet i produkter. Vi støtter derfor endringen i merkereglene om salt, som trådte i kraft ved starten av året. Etter de nye reglene skal natriummengde angis som salt og være lett leselig på emballasjen. God informasjon gjør det lettere for oss som forbrukere å ta gode valg, mens vi venter på at snart flere av matproduktene i butikkene og på serveringsstedene blir gode valg – med litt mindre salt.