Forside > Siste Nytt > Savner du salt, savner du alt

Savner du salt, savner du alt

4. april, 2013
«Savner du salt, savner du alt». Jeg husker denne påskriften fra bestemors gamle saltbøsse.

Heldigvis visste bestemor at man ikke burde ta  ordspillet altfor bokstavelig. For er det noe kroppen ikke trenger i store mengder, så er det nettopp salt.

Dessverre ser det ut til at matbransjen ikke er like opplyst som gamle bestemødre kan være. I alle fall putter mange produsenter så mye salt i maten at det går på helsa løs.

Visste du at vi i Norge gjennomsnittlig får i oss dobbelt så mye salt som anbefalt? Og at 70-80 prosent av dette saltet kommer fra ferdigmatprodukter?

Det er grundig dokumentert at høyt saltinntak gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Derfor vil en reduksjon i tilsetning av salt i matproduksjonen ha stor betydning for folks saltinntak og helse. Det må bli enklere å velge sunt, uten salt. Og informasjonen på emballasjen må bli bedre, sånn at vi faktisk skjønner det når vi fyller handlekurven med salte bomber.

En påleggstest fra Foreldre og barn illustrerer poenget; den viser at produkter som folk tror er sunne, slett ikke er det. Faktisk hadde alle produktene i testen for høyt saltinnhold i forhold til hva som er å anbefale, både for barn og voksne. Vi oppfordrer derfor matbransjen til å vise mer samfunnsansvar og lytte til et lett omskrevet ordspill : «Vi savner ikke salt, slutt å putte det i alt!»