Fraud betyr bedrageri, og er noe de aller fleste vil unngå på Black Friday. Her er rådene for hvordan du ser opp for både dette og de dårlige tilbudene på årets største handledag.

To voksne som går forbi salgsplakat i byen - Black Friday

Foto: NTB Scanpix

Black Friday ventes å være proppfull av gode tilbud, men noen er for gode til å være sanne. Særlig på nett kan det være feller du bør styre unna, advarer Forbrukerrådet.

– Pass på at Black Friday ikke blir Black Fraud Day. Sjekk om det du tror er et varp, faktisk er det. Gjør gjerne et nettsøk på om førprisen stemmer, råder Pia Cecilie Høst, leder for Forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

– Pass på at du finner kontaktinformasjon til nettbutikken om du skal gjøre et kupp på nett. Gjør gjerne et nettsøk på selskapet for å sjekke om det er seriøst og hvordan andre kunder vurderer nettbutikken.

Hun sier at Black Friday er blitt selve startsskuddet for julehandelen, og oppfordrer folk til å handle smart.

– Hvis du finner en julegave du uansett skulle kjøpe, er det lurt å slå til på halv pris. Men før du faller for fristelsen, er det fort gjort å gjøre et nettsøk for å se om førprisen stemmer.

For det er nemlig ikke alltid slik at et kjøp er like godt som det gir seg ut for å være, og mange blir usikre. I perioden desember til januar i fjor mottok Forbrukerrådet over 700 henvendelser om nettsalg, og mange av dem gjaldt julegaverelaterte kjøp.

Forbrukerrådet tror nettet generelt, og særlig sosiale medier, er med på å gjøre det enda vanskeligere å motstå fristelsen.

– Det kan være smart og effektivt å orientere seg, og å følge med på det du er interessert i. Samtidig fører det ofte til at du blir pepret med markedsføring for noe du for eksempel har vurdert som for dyrt. Har du klikket eller søkt på noe, blir du gjerne forfulgt av tilbud, og det kan redusere motstandskraften over tid, advarer hun.

Hun ber deg alltid dobbeltsjekke totalprisen når du handler på nett.

– Som regel må du betale frakt, og alle priser skal alltid være inkludert moms. Før du oppgir navn og adresse, bør du også sjekke at du ikke blir bundet av et kjøp eller et abonnement.

Sjekk returmuligheten

Det hender at det kommer en snikende følelse i etterkant av kjøpet, som forteller at du enten har brukt altfor mye penger, eller kjøpt ting du ikke trenger.

– Sjekk på kvitteringen hvilke bytterettigheter du har. Det kan gå bra, men det er noen ganger unntak for salgsvarer. En del butikker har også åpent kjøp. Da kan du levere tilbake det du ikke trenger, og få pengene tilbake, sier hun.

Fordelen når du har handlet på nett, er at du har returmulighet. Du skal ha fått et angreskjema du kan sende.

– Da skal du få beløpet for varen tilbake, men har du mottatt det du har kjøpt, må du være forberedt på å betale returkostnadene. Vi anbefaler guiden på forbrukerrådet.no om hvilke rettigheter du har når du angrer på et kjøp, avslutter Høst.

 

Intervju?

Kontakt Pia Cecilie Høst, leder Forbrukerdialog, tlf. 911 96 158

Tre gode råd:

  • Gjør et kjapt nettsøk for å se om du finner varen billigere andre steder.
  • Be om byttelapp når du handler i butikk.
  • Du har angrerett når du kjøper på nettet.
Abonner på vårt nyhetsvarsel