Forside > Siste Nytt > Seks av ti bytter julegaver
Tredje juledag er for mange den store byttedagen. Seks av ti bytter julegaver de ikke trenger, eller ikke liker. Dessuten bytter flere enn før fordi de tenker på miljøet og ikke vil sløse, viser en undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra Forbrukerrådet.

– Selv om det ikke er en lovbestemt rett, kan du bytte varer i romjula. Det kommer av langvarig praksis i handelsstanden. Mange butikker lar deg bytte julegaver i januar også, men betingelsene varierer fra butikk til butikk, sier Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

Ønsket om å bytte til noe man virkelig ønsker seg, eller det å unngå sløsing, ser ut til å være betydelig sterkere enn engstelsen for å såre den glade giver.

Høst mener folk kan ha god samvittighet når de bytter julegaver.

– Romjula er en god tid for å bytte julegaver. Det er dessuten bedre for både miljøet og en selv å bytte til noe man virkelig trenger, enn å la tingene ligge og slenge hjemme.

Flere enn før mener det samme som henne. For tre år siden var det bare 15 prosent som byttet fordi de ikke ville sløse med tanke på miljøet. Nå er det 22 prosent som mener det samme.

<li data-name='gaven er kostbar' data-value=9 data-extras='9

gaven er kostbar

‘ data-color=»»> <li data-name='miljøperspektiv / unngå sløsing' data-value=22 data-extras='22

miljøperspektiv / unngå sløsing

‘ data-color=»»> <li data-name='velge noe de virkelig vil ha' data-value=32 data-extras='32

velge noe de virkelig vil ha

‘ data-color=»»> <li data-name=' bytter ikke' data-value=20 data-extras='20

bytter ikke

‘ data-color=»»> <li data-name='vil ikke såre giveren' data-value=12 data-extras='12

vil ikke såre giveren

‘ data-color=»»> <li data-name='vet ikke' data-value=6 data-extras='6

vet ikke

‘ data-color=»»>

Tallene er hentet fra en spørreundersøkelse Norstat har gjennomført i desember 2017 på oppdrag fra Forbrukerrådet.

Undersøkelsen fra Norstat for Forbrukerrådet

Be om tilgodelapp – og bruk den

– Om du ikke umiddelbart vet hva du skal bytte i, får du som oftest en tilgodelapp. Er ikke utløpsdato nevnt på lappen, sier loven at du kan bruke den i tre år, tipser hun.

Høst minner om at mange har tilgodelapper liggende i skuffen hjemme, hvor de ender opp med å bli verdiløse.

– Bruk dem nå, når du likevel skal bytte julegaver. Det kan ligge betydelige verdier i det, og i romjulssalg kan du få ekstra valuta for pengene, med mindre det står noe annet på tilgodelappen, tipser hun.

Selv om mulighetene for å bytte julegaver er gode, svarer to av ti at de ikke tar seg tid til å bytte gaver uansett.

Angrerett på nett

Er gaven kjøpt på internett, har du ikke bytterett i romjula. På den annen side har du 14 dagers angrerett fra varen kommer frem til den som kjøpte den. Regelen gjelder om den ble kjøpt i en norsk eller EU/EØS-tilknyttet nettbutikk.

Selv om to uker kanskje har passert siden den glade giver mottok varen, kan det være smart å forhøre seg om byttemulighetene til nettbutikken.

– Vær rask med å melde fra om at du vil angre, og forsøk selv om du er usikker på om du kan. Konkurransen blant nettbutikker er stor, og det virker som at en del har skjønt at de kan vinne kunder på å utvise god service. Noen nettbutikker tilbyr bytterett nå i jula, men det må fremkomme av vilkårene til nettstedet, sier Høst.

Hun minner om at enkelte butikker også tilbyr åpent kjøp. Det betyr at du blant annet kan få penger tilbake, men det er altså opp til butikken eller kjeden om du har denne retten.

Relaterte saker