Forside > Siste Nytt > Sender julegaver med gift til stortingsrepresentantene

Sender julegaver med gift til stortingsrepresentantene

15. desember, 2014
Forbrukerrådet sender i dag julegaver med giftige og skadelige stoffer til miljøministeren og alle stortingsrepresentantene. – Det er på høy tid at våre barn får bedre beskyttelse mot skadelige kjemikalier, sier Randi Flesland.

Stortinget behandler snart forslaget om at Norge skal få en egen handlingsplan for en giftfriere forbrukerhverdag. Forbrukerrådet ber nå politikerne se til at saken blir vedtatt.

– Vi håper miljøminister Tine Sundtoft og stortingsrepresentantene oppfyller julegaveønsket vårt, og beskytter norske barn bedre mot skadelige kjemikalier. Det trengs både strengere regulering, mer kontroll og tilsyn, og bedre forbrukerinformasjon, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Randi Flesland med julegavene. Foto.

Foto: Forbrukerrådet

– Ethel Forsberg, forfatter av boken «Makt, gift, plast og våre barn» og tidligere direktør i svenske Kemikalieinspektionen er enig.

– Vi er marinert i farlige kjemikalier. Det er barna som må beskyttes, ikke kjemikalieindustrien.

Send en julehilsen til miljøministeren og støtt arbeidet for en giftfriere hverdag.

Julegaver med gift

For å minne politikerne om behovet for strengere regulering, får miljøministeren og alle stortingsrepresentantene en julehilsen og et lovlig produkt som inneholder skadelige stoffer.

– Tilsvarende gaver pakkes inn og legges under juletrærne i hele landet. Våre barn er mest sårbare for stoffene og fortjener bedre, sier Randi Flesland.

– Vi bør få på plass en egen kjemikaliehandlingsplan for å sikre en giftfriere hverdag etter mønster fra Danmark og Sverige. Våre to naboland har med sine handlingsplaner styrket forbrukerbeskyttelsen gjennom en rekke tiltak de senere årene.

«Alle» vil ha strengere regulering

I en undersøkelse gjennomført av Norstat for Forbrukerrådet, sier ni av ti at skadelige kjemikalier i leker og andre produkter bør reguleres strengere. Like mange sier seg enig i at leker og andre produkter til barn bør testes for skadelige kjemikalier før de kommer i butikkhylla.

– Forbrukerne ønsker å være sikre på at produktene de kjøper ikke inneholder disse stoffene. Vi har tidligere gjennomført tester av kosmetikk, tyggis, klær og leker, som alle viser at dette på ingen måte er en selvfølge, sier Randi Flesland.

– Når Stortinget skal behandle forslaget om en handlingsplan, håper vi at hensynet til barna går foran taktikkeri og partipolitiske skillelinjer. Stortingets behandling må resultere i økt innsats fra norske myndigheters side.


Send en julehilsen til miljøministeren og støtt arbeidet for en giftfriere hverdag.