Siste nytt

Sjekk hva reiseforsikringen dekker før ferien

1. juli, 2019

De fleste av oss er i tvil om hva reiseforsikringen dekker. Skal du drive med sport, har en sykdom eller vurderer reise i konfliktområder, bør du sjekke at reiseforsikringen dekker dette før du drar.

Sju av ti reiseglade nordmenn har en helårs reiseforsikring, og ni av ti sørger for å ha forsikringene i orden før de reiser. Blant de yngste er det likevel mange som dropper reiseforsikringen. Én av ti i aldersgruppen 18–29 år reiser uten forsikring, og én av sju vet ikke om de er forsikret, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Ferien kan bli ekstremt dyr med feil reiseforsikring, for ikke å snakke om manglende forsikring.

– Å reise uten riktig reiseforsikring, kan i verste fall føre til en millionregning. Mange vet heller ikke at det er mange ferieaktiviteter som ikke dekkes. Derfor lanserer Forbrukerrådet i dag en ny versjon av forsikringskalkulatoren, der du enkelt kan sjekke hva som dekkes, og kanskje bytte til en billigere forsikring med like god dekning, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Variabel dekning

Det er store forskjeller i hva de ulike reiseforsikringene dekker.

Forbrukerrådets undersøkelse viser at de fleste av oss er usikre på hva reiseforsikringene egentlig dekker, og ikke dekker. Noen forsikringer dekker høye verdier på bagasje, mens andre dekker mer ved forsinkelser. Det er likevel dekning i forbindelse med plutselig sykdom og ulykker som er viktigst. Å bli syk utenfor EU/EØS kan koste millonbeløp om man ikke har reiseforsikring.

Jungelsafari, streik og kroniske lidelser

Om det blir kjedelig ved bassengkanten, bør du sjekke at du er forsikret før du kaster deg på fjellklatring, safaritur, dykker- eller surfekurs. For skader du deg, er det ikke sikkert forsikringen dekker ekstrautgiftene.

Par soler seg på stranda. Foto.

Kommer du deg ikke av sted fordi flyet er innstilt som følge av dårlig vær, er det dekket av reiseforsikringen. Blir du derimot forsinket som følge av streik eller kø i luften, dekker ikke forsikringen.

– En vanlig reiseforsikring dekker heller ikke behandling som kreves som følge av sykdommer du har før du reiser, så har du hjerteproblemer, diabetes, epilepsi eller andre kroniske lidelser, er det lurt å sjekke hva forsikringen dekker, sier Blyverket.

Å reise utenfor EU/EØS med en sykdomsdiagnose kan koste millionbeløp om du havner på sykehus. Standard reiseforsikringer dekker heller ikke turer i krigs- eller konfliktområder. Dersom du har med ekstra dyrt fotoutstyr eller dyre smykker, for eksempel bunader med sølv, må du som regel kjøpe ekstra tilleggsforsikringer.

På finansportalen.no, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet, finner du en oversikt over vilkår og priser på reiseforsikringer, slik at du kan kjøpe forsikring tilpasset dine behov.

Dekker forsikringen? Andel som tror forsikringen dekker (%)  Faktisk dekning
Flyplassstreik 58 % Nei
Kronisk sykdom forverrer seg på reisen 41 % Nei
Jungelsafari 24 % Ja
Sykling på landevei 66 % Ja
Fjellklatring 15 % Varierer
Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Abonner på vårt nyhetsvarsel