Siste nytt

Sjekk om ferieboligen på Airbnb er lovlig

15. mai, 2019

På Airbnb, Homeaway, Finn og Novasol er feriedrømmen få klikk unna. Men det lønner seg å ta forholdsregler, for i verste fall kan man ende på gaten.

Balkong med utsikt over Middelhavet eller en øde hytte i fjellet er drømmen for mange, og på nett er det lett å finne et sted for enhver smak. En undersøkelse utført av Forbrukerrådet, viser at to av ti nordmenn har benyttet seg av Airbnb til overnatting, særlig gjelder dette de under 40 år. Tre av ti sier at de kunne tenke seg å benytte Airbnb som en overnattingsmulighet i fremtiden. Er du blant disse, kan det være greit å vite at det er svært få som klager, men at det likevel er lurt å sjekke et par ting før du bestiller.

Strammer inn

På mange av de mest populære turistmålene protesterer lokalbefolkningen mot økte bokostnader som følge av at mange boliger leies ut til turister. Dette har fått myndighetene til å regulere markedet.

– I noen byer er det nå forbudt med korttidsutleie til turister. Andre steder er det tillatt et visst antall dager i året. Ofte kreves det også at boligen er registrert eller godkjent for utleie av lokale myndigheter, sier Ragnar Wiik, som leder Forbruker Europa hos Forbrukerrådet.

I verste fall risikerer du å bli satt på gaten om myndighetene aksjonerer mot ulovlig utleie, og i høysesongen kan det da være vanskelig å finne et annet sted å bo.

At reglene varierer fra by til by og kommune til kommune, gjør det ekstra krevende å finne ut hvilke regler som gjelder når man skal bestille, og det opplyses sjelden noe om dette på de fargesprakende nettsidene.

– Det er derfor lurt å spørre utleier om stedet er godkjent for utleie før man bestiller, anbefaler Wiik.

Basseng ved hotell. Foto.

Betal med kort

– Når du har funnet stedet du vil feriere og avklart at stedet er godkjent for utleie, betaler du med kort – ikke betal via faktura eller bankoverføring, sier Wiik.

Kreditt- og bankkort gir nemlig bedre forbrukerbeskyttelse om noe går galt. Om du blir lurt eller kastet ut, kan du faktisk kreve pengene tilbake fra banken eller kortselskapet.

Sjekk boligen

Ved ankomst er det lurt å sjekke at boligen faktisk er som markedsført. Er alt som skal være der på plass? Er det skader eller mangler?

– Hvis ikke, ta bilder og kontakt utleier. Dersom utleier ikke ordner opp på stedet, ofte fordi leiligheter leies ut via byråer, er det ekstra viktig å ta bilder, slik at man har dokumentasjon om utleier krever erstatning i etterkant, sier Wiik.

Råd om leie av feriebolig på nett

  • Sjekk om utleier har tillatelse til utleie.
  • Betal med kreditt- eller bankkort.
  • Gå gjennom boligen med utleier ved ankomst. Noter og ta bilder av evt. feil og skader, slik at du slipper krav i etterkant
Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Abonner på vårt nyhetsvarsel