Forside > Siste Nytt > Skadelige stoffer i sju av ti deodoranter

Skadelige stoffer i sju av ti deodoranter

14. januar, 2016
Forbrukerrådets test av 40 ulike deodoranter viser at sju av ti «svettedrepere» inneholder problematiske kjemikalier som kan være hormonforstyrrende og allergifremkallende.

Tre av ti deodoranter i testen inneholder ingen problematiske stoffer og får dermed grønne smilefjes.

– Det er bekymringsfullt at så mange deodoranter inneholder stoffer som kan være skadelige. Mange av oss bruker deodorant daglig av hensyn til dem rundt oss. I produkter som vi bruker så jevnlig, er det ekstra uheldig med problematiske stoffer, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Forbrukerrådet har gransket innholdsfortegnelsen til 40 deodoranter som selges i Norge

Testen viser:

  • 10 deodoranter får rødt, surt fjes for hormonforstyrrende stoffer.
  • 18 deodoranter får gult, skeptisk fjes for allergifremkallende stoffer.
  • 12 deodoranter får grønt smilefjes for ingen problematiske stoffer.

Hormonforstyrrende og allergifremkallende

I 10 av deodorantene i testen er det funnet stoffer som mistenkes å være hormonforstyrrende. Slike stoffer kan påvirke hormonsystemet, og forskere frykter at de kan skade forplantningsevnen og bidra til utviklingen av ulike kreftformer.

– Vi er spesielt bekymret for omfanget av hormonforstyrrende stoffer i denne type produkter, og mener de utgjør en risiko som forbrukerne ikke skal eksponeres for, sier forbrukerdirektøren.

I over halvparten av deodorantene i testen er det også funnet ett eller flere ulike allergifremkallende parfymestoffer, konserveringsmidler og planteekstrakter.

– At så mange deodoranter inneholder allergifremkallende stoffer, er uheldig. Deodorant er den vanligste årsaken til parfymeallergi, som er et stort og økende problem. Har man først utviklet allergi for et stoff, kan allergien bli en livslang plage som man aldri blir kvitt, sier Flesland.

Stoffene blir på huden

Skadelige stoffer finnes i en rekke ulike kosmetikk- og hygieneprodukter. Forbrukerrådet har i tidligere tester funnet slike stoffer i blant annet solkrem, renseservietter for ansikt og i vaskeservietter for baby.

I likhet med disse produktene, er deodoranter kritiske produkter fordi innholdet smøres på huden hvor det blir værende helt til man vasker seg. Eksponeringen fra deodoranter kan bli stor fordi kjemiske stoffer trekker lettere gjennom fuktig hud, og gjennom hud som er barbert, slik som ofte er tilfellet i armhulene.

– Som forbruker kan det være vanskelig å vite hvilke produkter som inneholder skadelige stoffer og ikke. Et godt råd er å kjøpe produkter som har miljømerket svanen på emballasjen. Dessverre var det bare én svanemerket deodorant blant de 40 vi testet. Her har produsentene en jobb å gjøre, sier Flesland.

Regulering tar for lang tid

Reguleringen av hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer er en del av EUs kjemikalieregelverk, som revideres jevnlig, men dessverre tar reguleringsarbeidet for lang tid.

– Det trengs en strengere regulering av skadelige stoffer i kosmetikk. Vi har etterlyst dette lenge, men arbeidet tar for lang tid. Norske myndigheter må bli enda mer offensive, både når det gjelder påvirkning overfor EU, og også når det gjelder nasjonalt regelverk, sier Flesland.

Mange tror at det er vanskelig å lage kosmetikk og hygieneprodukter som ikke inneholder skadelige stoffer, men slik trenger det ikke være.

–Testen viser at det er fullt mulig å lage gode produkter, det går an å unngå både svettelukt og skadelige kjemikalier. Men bransjen må bli flinkere til å fase ut problematiske stoffer og svanemerke produktene. Da blir det enklere for oss alle å ta trygge valg, avslutter forbrukerdirektøren.

Se hele testen her