Forside > Siste Nytt > Skremt og lurt av radon-inspektørene?

Skremt og lurt av radon-inspektørene?

24. juni, 2014
Vi forbrukere er svært opptatt av vår egen og familiens helse. Det vet cowboyer i enkelte bransjer å utnytte.

Noen kan selge oss hjelp mot en snikende fiende: Radon er en usynlig og luktfri gass fra bakken som siver inn i bygg. Det kan gi økt risiko for lungekreft. Faren øker med graden av eksponering. I tillegg til helsefaren kommer altså også risikoen for å bli lurt av useriøse aktører.

Forbrukerrådet er i kontakt med aktører i mange bransjer. For det meste er firmaene ordentlige, og ønsker en tillitvekkende og seriøs bransje. Så finnes også de andre. Og det er ofte ikke lett å se forskjell. Men noen forholdsregler kan du ta i bruk for å hindre at du blir lurt.

Driver råsalg

Vi hører historier om at det blir anbefalt tiltak mot radon, som er mye mer omfattende enn nødvendig, og til høyere priser enn du bør betale. Inspektører dukker opp på døra di og skremmer deg til å gjennomføre dyre tiltak. Vi hører også at forbrukere blir kontaktet på telefon. De får alarmerende beskjeder: Det berettes om radon og skadevirkningene på en måte som setter frykt i folk.

Den kreftfremkallende gassen som finnes naturlig i bakken, er en utfordring for folkehelsen. Men den utgjør ikke noen akutt fare for deg eller din familie.

Det er den samlede eksponering over tid, særlig i kombinasjon med røyking, som fører til økt forekomst av lungekreft.

Planter. Foto.

Foto: Colourbox.com

Måledata selges

Det er ikke adgang til å selge resultatene fra en radonmåling du har bestilt og betalt for, uten at du har gitt ditt samtykke til det. Det er jo dine data. Men det skjer likevel, forteller tipsere oss.

Tenk godt over om du ønsker å handle fra aktører som har kjøpt dine måledata, med mindre du tydelig har gitt samtykke til det. Firmaet som har kjøpt dataene, har en ekstra sterk motivasjon til å tjene penger på deg som kunde. Dersom forbrukerne ikke handler fra disse firmaene, vil denne praksisen bli mindre attraktiv.

Dersom du leier ut bolig, bør du passe på radon. Utleier er fra 1. januar i år pliktig å måle. Det viktigste er utleiearealet som er i direkte kontakt med bakken og to etasjer over.

Det er rimelig å måle radon. Du som er leietaker i lavere etasjer, bør spørre om radon.

Informative nettsider

Statens strålevern er faglig myndighet på radon i Norge, og har veldig informative nettsider, som vi anbefaler.

Norsk radonforening har på sine nettsider noen tips til forbrukere.

Vår vurdering er at også disse tipsene er opplysende. For øvrig anbefaler vi i Forbrukerrådet alltid at kunder så langt som mulig unngår å betale på forskudd.

Rimelige tiltak

Noen kommuner har også kartlagt radon. Vi har mye radon i Norge. Den radioaktive gassen finnes i flere typer stein som er vanlig i store deler av landet. Og selv om huset står i et område med lite radon, kan radon ha blitt kjørt til tomten din. Målinger bør, som anbefalt, gjennomføres i vinterhalvåret. Vurder de enkleste tiltakene først.

Det aller enkleste umiddelbare tiltaket mot radon er faktisk lufting. Dernest kan det jo for noen være et alternativ ikke å bruke radonutsatte områder til oppholds- eller soverom. Effektiv tetting av sprekker i kjellergulv kan ofte fungere godt.

En lang rekke former for innsats er altså ganske rimelige. Og det kan være lurt å gjennomføre dem først. Men vær sunt skeptisk til de mest kostbare løsningene.

Men i noen tilfeller er heller ikke de til å unngå.