Siste nytt

Slik kjøper du den sikreste ferieturen i sommer

11. april, 2019

Forbrukerrådets undersøkelse viser at tre av ti benytter påsken til å planlegge sommerferien. Disse rådene bør du ta med deg i planleggingen.

– Hvis du har lyst til å reise på en ferie der du ikke har ansvar for noe annet enn å slappe av og kose deg i sola, så anbefaler vi den klassiske pakkereisen. Andre ønsker derimot å sette sammen hele ferien selv. Ved å være litt lur i bestillingsprosessen har du uansett gode rettigheter, sier leder for forbrukerdialog Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.

Dette får du om drar som pakkereiseturist

Hvis du kjøper en klassisk pakkereise, der transport til og fra flyplassen og guide på stedet er inkludert, har du maks beskyttelse på din reise. Guiden hjelper deg med alt fra assistanse om du må til lege, til hjelp med å klage på at utsikten ikke er som avtalt. Forbrukerrådets undersøkelse viser at omtrent halvparten som bestiller reise til sommeren, velger pakkereise.

– En svært god sikkerhet ved pakkereiser, er også at man har rett til å avbestille mot et gebyr. Dette gir deg en ekstra trygghet, spesielt hvis man planlegger større familieferier langt fram i tid, sier Høst.

Med i bagasjen har du alltid flyrettighetene dine, uavhengig hvordan du velger å reise, men med pakkereiser er du også garantert hjemreise om flyselskapet går konkurs gjennom Reisegarantifondet. Har du i tillegg kjøpt reisen med et kredittkort, eller med et bankkort med Visa- eller Mastercard, kan du få pengene igjen for turen hvis pakkereiseselskapet går konkurs.

Hvis du opplever problemer på reisen, og ikke kommer til enighet med arrangøren, kan du få saken avgjort i en egen klagenemnd uten ekstra kostnad.

Dette får du når du setter sammen ferien selv

Selv om du setter sammen ferien din selv, så har du fortsatt gode rettigheter når du er på reise. Den største forskjellen er at du ikke har avbestillingsrett, eller at du har en guide som kan ordne opp for deg. Noen grep kan du gjøre i bestillingsprosessen for å trygge reisen din.

– Det er alltid best å bestille tjenestene direkte fra leverandøren, som flyselskapet eller hotellet. Da har du kun én part å forholde deg til, og du er i større grad sikret en problemfri reise, sier Høst.

Her kan du lese mer om hvorfor du bør kjøpe reiser direkte fra leverandøren.

Hotellet skal være slik som annonsert. Hvis ikke, kan du klage. Husk alltid å klage direkte til hotellet; de har rett til å få ordne opp. Hvis du ikke kommer noen vei med hotellet, kan du kontakte Forbrukerrådet for hotellopphold i Norge, eller Forbruker Europa for hotellopphold i EU/EØS.

– Vi anbefaler alle å betale reisen sin med bankkort med Visa eller Mastercard, eller kredittkort. Da kan man klage direkte til banken hvis man ikke får det man har betalt for, forteller Høst.

Like rettigheter på flyreisen

– Du har de samme rettigheter når du bestiller flyet selv, som når du reiser på pakketur. Du skal blant annet bli tatt vare på og få mat og overnatting ved forsinkelser eller innstillinger, legger Høst til.

Har flyselskapet ansvar for at du ikke kom i lufta, eller bagasjen blir borte, så kan du kreve kompensasjon og erstatning. Får du avslag der, kan du klage videre til Transportklagenemnda.

Husk reiseforsikring

Å bli syk utenfor Norge er dyrt. Du bør derfor ha reiseforsikring, som kan dekke utgifter til øyeblikkelig hjelp og hjemreise.

– Er du allerede syk, eller har en tilstand, så må du ha en ekstraforsikring, hvis ikke må du du ha økonomi nok til å dekke utgiftene selv. Det er en lei slutt på en hyggelig tur, avslutter Høst.

Får du ikke det du er forsikret for, og ikke kommer noen vei med å klage til forsikringsselskapet, kan du klage til Finansklagenemnda.

Reisetips

  • Bruk kredittkort eller bankkort med Visa eller Mastercard.
  • Sjekk om du kan avbestille.
  • Sjekk om reisen er med i Reisegarantifondet.
  • Klag på stedet om hotellet ikke er som avtalt.
  • Ha en god reiseforsikring.
  • Ta kontakt med Forbrukerrådet for råd og veiledning.
  • Forbruker Europa kan hjelpe deg om du har kjøpt en reisetjeneste i EU/EØS.

Metode:

Undersøkelsen er gjennomført i Norstats respondentpanel. Utvalget blir trukket tilfeldig og proporsjonalt i forhold til den enkelte landsdels befolkningstall og kvoteres på kjønn og fylke. Undersøkelsen er utført februar – mars 2019.

Abonner på vårt nyhetsvarsel