Forside > Siste Nytt > Slutt på skyhøye mobilregninger etter ferien

Slutt på skyhøye mobilregninger etter ferien

3. april, 2014
Europaparlamentet stemte i dag for at vi skal slippe blodpris på å ringe når vi reiser i Europa. Det ble også vedtatt strenge regler, som vil sikre et fritt og åpent internett.

– Europaparlamentet har sendt et sterkt signal om at de vil ha slutt på dyr mobilsurfing og samtaler i utlandet. Vi, og vår europeiske søsterorganisasjon BEUC,  har jobbet mye med dette, og vi er svært  fornøyde, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

Undersøkelser har vist at 47 prosent aldri bruker mobilt internett når de reiser ut av eget land i Europa, fordi det koster så mye. Nå har Europaparlamentet bestemt at også datatrafikk skal reguleres strengere.

– Dette har vært en melkeku for mobiloperatørene i en årrekke, og forbrukerne har betalt en høy pris. Vi forventer nå et atskillig mer forbrukervennlig telemarked i Europa, sier Finn Myrstad.

Lovfesting av nettnøytralitet

Forbrukerrådet har i over ti år arbeidet for å sikre at tjenester og kommunikasjon på internett ikke skal kunne diskrimineres. Nå har både Kommisjonen og Europaparlamentet gitt sin støtte til forslaget fra forbrukersiden.

– Regler som skal sikre et fritt og åpent internett har blitt vedtatt. Det er en svært viktig forbrukerseier, gitt at nettnøytralitetsreglene får støtte av EUs medlemsland, sier Finn Myrstad.

– Samtidig kunne definisjonene av nettnøytralitet vært enda bedre, men teksten som ligger til grunn sender uansett et sterkt signal til myndigheter og internettleverandører.

– Frie og nøytrale nett er en forutsetning for det internettet vi kjenner i dag – og viktig for fri ytring, fortsatt innovasjon og et velfungerende, forbrukervennlig marked.