Telenor og Telia tilbyr gratis strømming av musikk for å tilsløre små og dyre datapakker. Forbrukerrådet ber selskapene heller gi kundene mer data til en fornuftig pris.

Telenor og Telia har innført gratis strømming av musikk fra enkelte tilbydere, slik som Spotify og Tidal i ungdomsabonnementene sine. Forbrukerrådet er kritisk til at selskapene favoriserer noen tjenester og typer trafikk.

– Vi er ikke tjent med at mobilselskapene legger føringer for hvilke tjenester som lykkes på nett. Dette er skadelig for både brukernes valgfrihet og utviklingen av nye tjenester, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet oppfordrer selskapene til å heller møte økt etterspørsel med større og rimeligere pakker.

Kvinne holder mobiltelefon.foto

Foto: Colourbox

– Det er vanskelig å skjønne hvorfor du får ubegrensede datapakker for 250 kroner per måned i Finland, mens du i Norge avspises med en eller to gigabit til samme pris dersom du har Telenor Yng eller Telia Smart Ung.

Begrenser valgfriheten

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vurderer nå om Telenor Yng «Music Freedom» er i tråd med retningslinjene for nettnøytralitet.

– Vi håper Nkom ser at vi ikke tjent med at internettilbydere styrer hvem som skal lykkes på nett og hvilke tjenester vi foretrekker. Selskapene bør tilby datatrafikk og la kundene selv velge hvordan de vil bruke denne, sier Myrstad.

– I Portugal ser vi hvor galt det kan gå; der har operatørene valgt ut hvilke sosiale medier kundene skal bruke, hvem de skal strømme film og musikk fra, og hvilken e-post du skal benytte. Dit vil vi ikke.

Forbrukerrådet frykter også at når noen tjenester går gratis øker byttebarrierene og låser kundene til en leverandør. Når det skjer i et marked hvor Telia og Telenor kontrollerer over 90 prosent av sluttbrukermarkedet forsterkes den negative effekten av innlåsing.

Brev til Telenor og Telia Letter to Telenor and Telia

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto
Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm
(+47) 480 82 619
ohk@forbrukerradet.no

Pressefoto

Fagdirektør Finn Myrstad (Foto: Ole Walter Jacobsen).

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker