Forside > Siste Nytt > Smart medisin mot utgiftsbomber

Smart medisin mot utgiftsbomber

28. januar, 2014
Boligguiden «På visning» koster 99 kroner. Det kan være de smarteste 99 kroner du noensinne bruker.

Nå i januar 2014 lanserte SINTEF Byggforsk en ny, liten bok kalt «På visning». En av de tre delene er skrevet av Forbrukerrådet – om lover og regler for kjøp og salg av bolig.

Boka har et hendig format og veier nesten ingenting. Dette heftet bør du lese og ha liggende i veska eller jakkelomma når du drar på visninger.

Hus. Foto.

Foto: Colourbox.com

Rett på sak

Her er det lite prat, men rett på sak: sjekklister og oppramsinger av forhold du bør passe på.

SINTEF Byggforsk har selvsagt meget relevant kompetanse som bakgrunn for sine tips.

Det er svært viktig for deg som kjøper å avdekke forskjellen på en godt vedlikehold bolig og en utgiftsbombe. Tiden strekker ofte ikke til. Men denne boka er i alle fall et godt verktøy for raskt å sjekke og tenke gjennom viktige forhold.Husk at et «feilkjøp» kan koste deg dyrt, selv om det ikke er konkrete feil ved boligen. Hvis du ikke trives og vil flytte, kan du beregne flyttekostnader, kostnader til megleren, takstmannen, overtakelsesgebyr eller dokumentavgift ved kjøp av ny bolig som ekstra utgifter.

De aller fleste vil ligge godt over 100 000 kroner, mens de som kjøper selveierboliger fort kan regne med det tredobbelte på grunn av dokumentavgiften. Har du uflaks og skal selge i et marked som faller, kan tapet bli svært ubehagelig.

Urettferdig korte frister

Tiden vi forbrukere har til bolighandelen er altfor kort. Dersom du var på visning tirsdag kveld på en bolig som du synes var attraktiv, så står du i en tvangssituasjon neste morgen: «Enten leverer du bud nå i god tid før klokken 12, eller så blir boligen solgt til den andre interessenten».

Forbrukerrådet mener dagens korte frister er urettferdige. Kjøpere får for liten tid. Selgere kan oppleve at folk på boligjakt ikke rekker budrunden, og de kan dermed gå glipp av bud. Og tilstandsrapport er fortsatt uvanlig ved boligsalg i mange av de dyreste områdene i landet.

Men i påvente av bedre regler er det å skaffe deg dette heftet, noe av det smarteste du gjør.