Forside > Siste Nytt > Småsparere får tilbake millioner fra Acta

Småsparere får tilbake millioner fra Acta

17. februar, 2015
Acta inngår forlik og betaler millioner i erstatning til 11 småsparere, som fikk dårlige råd før investeringer. Partene sto på terskelen til rettssak – den første saken skulle opp for tingretten i Kristiansand allerede i morgen.

– En seier for småsparerne, som jo hadde fått medhold i Finansklagenemnda, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland.

– For hver rettssak hadde Forbrukerrådet påtatt seg eventuelt å dekke inntil 200 000 kroner av motpartens saksomkostninger, opplyser direktør Randi Flesland.

Sakene Forbrukerrådet og småsparerne ville ta til retten, gjelder for det meste salg av investeringer i aksjeselskaper, og om rådgivingen var mangelfull eller ikke egnet for kundene.

Klagerne hadde fått medhold i Finansklagenemnda om at Acta hadde gitt dem dårlige råd før investeringer – men Acta har allikevel ikke betalt.

– Actas manglende vilje til å innrette seg etter nemnda var fellesnevneren som gjør det mulig for Forbrukerrådet å engasjere seg i disse sakene, sier Randi Flesland.

I kjølvannet av Røeggen-dommen

Statistikk fra Finansklagenemnda viser at nemnda har mottatt 287 klager på Acta alene etter salg av spareprodukter. Bare DNB er klaget inn av flere (1760). Totalt har nemnda fått 3199 klager fra småsparere.

Alle sakene er fra den store bunken klager som behandles i nemnda i kjølvannet av Røeggen-saken. Forbrukerrådet og Røeggen vant i Høyesterett i mars 2013 fram mot DNB i sin klage etter mange års kamp, etter å ha kjøpt strukturerte spareprodukter i DNB.

Forbrukerrådet hadde i sakene inngått et samarbeid med advokatfirmaet Wikborg Rein & Co – og er  partshjelper i alle rettssakene om Actas investeringsrådgivning. Wikborg Rein & Co hadde påtatt seg ansvaret som prosessfullmektig for klagerne.