Forside > Siste Nytt > Smilefjes og sure kokker

Smilefjes og sure kokker

22. november, 2012
Ville du spist på en restaurant hvor du visste at kokken hadde dårlig håndhygiene? For de fleste er nok svaret nei.

59 prosent av danske forbrukere sier at de lar være å spise på restauranter som er merket med sure fjes. Merkeordningen med smilefjes og sure fjes for restauranter var noe danske matmyndigheter innførte for mer enn 11 år siden. I Danmark er nå alle restauranter og utsalgssteder for mat merket med smileys. De er enten veldig blide eller veldig sure, avhengig av hva kontrollørene finner når de kommer på besøk.

Prøveordning i Trøndelag

I Norge kjører Mattilsynet nå en lignende prøveordning for restauranter i Trøndelag. Forbrukerrådet skulle ønske at dette ble mye mer enn et prøveprosjekt, og mer enn noe som bare matglade trøndere fikk nyte godt av. Mattilsynet har konkludert at prøveperioden i Midt-Norge har vært en suksess som har oppnådd gode resultater; ordningen er godt likt av bransjen og kommuniserer godt med forbrukerne.

– Alle norske restauranter

Andelen virksomheter som følger reglene og får blide fjes, stiger stadig i Danmark og er nå oppe i 86 prosent, så det er liten tvil om at ordningen virker. I tillegg synes 97 prosent av forbrukerne at smilefjesmerking er en god idé. Klarere tale fra forbrukerne skal man lete lenge etter.

Mattilsynet bør få ressurser til å merke alle norske restauranter med blide eller sure fjes. Vi vil helst slippe å invitere vår kjære med ut et sted hvor hygienen er dårlig og råvarer ikke oppbevares på forsvarlig måte. En enkel app med oversikt over restauranter og smilefjes vil gjøre livet enklere når man skal ut og spise.