Forside > Siste Nytt > Spiser du transfett og drikker sukker uten å vite det?

Spiser du transfett og drikker sukker uten å vite det?

21. mars, 2016
Det må bli lettere å avdekke minefelt på kjøkkenet.

Er det sukker i tomatsuppa? Hvor mange kalorier er det i en øl? Hva er transfett? Forbrukere er stadig mer nysgjerrige på hva maten inneholder, og hvordan de kan spise sunnere. Det er imidlertid ikke så lett å finne ut bestandig, men en ny nettside gjør det enklere å avdekke problemområdene. Forbrukerrådets europeiske paraplyorganisasjon, BEUC, står bak den, og den finnes også på norsk.

Sjekk kjøkkenbombene her.

Visste du for eksempel at om du tar en øl i påskesolen, kan den ha like mange kalorier som en sjokolade? Langt mer alvorlig er det at for eksempel allergikere og diabetikere ikke kan se på øl- og vinetiketten etter informasjon som er viktig for helsen deres. Forbrukerrådet jobber derfor for at også alkoholholdige drikker skal være omfattet av regelverket for merking av næringsmidler. Det sa vi også da dette var oppe i Stortinget for et år siden. Vi skal få god informasjon om det vi kjøper – det kan være av helsemessige årsaker som allergi eller diabetes, eller av etiske hensyn.

Dagligvare

Siden til BEUC tar videre for seg ulike utfordringer forbrukere møter ved mat og drikke. Med fakta og tall fra Europa, hjelper den oss til å forbedre matinntaket. Saker det jobbes med å bedre, er blant annet:

• tydelig matmerking, slik at vi kan ta gode og opplyste valg
• regler rundt hvilke helse- og ernæringspåstander det skal være lov til å bruke på ulike matvarer
• endring i oppskriftene, slik at maten blir sunnere (mindre salt, mindre fett og mindre sukker, samtidig som innholdet av grønnsaker og frukt økes)

Nettsiden er en brukervennlig versjon av rapporten fra 2015 Informed food choices for healthier consumers.

kjøkken