Forside > Siste Nytt > Spør og grav om nabolaget

Spør og grav om nabolaget

20. november, 2014
Er det noen trøst for deg at det bor mange med mastergrad i bydelen din, hvis du har kjøpt en bolig med alvorlige feil og mangler?

Kan hende er det tilfeldig, i alle fall har flere journalister ringt de siste ukene med spørsmål om det ikke er veldig smart at eiendomsmeglere nå har laget en rapport om nærområdet der en bolig selges? Slik at kjøperen kan få innblikk i mange fakta rundt naboene: Er de rike, fattige, velutdannede?

Og hva slags butikker og service har du i nærheten?

Om dette er et tilbud som boligselgere skal betale ekstra for, eller om det er en gratis ytelse, vet jeg ikke.

Men det kan jo aldri være dumt å undersøke nærområdet?

Tilstand eller nabolag?

Nei, det er aldri dumt. Men det aller viktigste for deg å bruke tid på som boligkjøper er og blir å vurdere tilstanden på den boligen du kjøper. Du må lese og forstå alt:  Ett ord ett sted i papirene som forteller om en skade, så kan du egentlig glemme å klage etterpå. Ikke se på stylingen. Les byggfakta!  Det er her du kan gå på økonomiske smeller som det vil ta år å komme over.

Ikke la deg blende av en fancy interiørbutikk i nærheten. Om den går konkurs neste år, får du likevel ingen erstatning.

Jeg husker en leilighet fra et par år tilbake. Salgsoppgaven ramset opp navngitte butikker innen mote, design og interiør, og kafeer og treningssentre. Badet var fra 1940, og taket var «besiktiget fra bakken» – seks etasjer nedenfor, og opplysningene om hva som skulle bygges på tomta foran balkongen, stemte ikke.

Den ble solgt mange hundre tusen over verdivurderingen i den enkle og overfladiske verdi- og lånetaksten, dagen etter visningen.

Leiligheter. Foto.

Foto: Colourbox.com

Godt naboskap?

Det er flere spørsmål om nærområdet som er veldig interessante å stille seg for den som skal bruke millioner på boligkjøp. For det nære nærområdet er mye viktigere enn det litt fjerne:

Er det et tallrikt studentkollektiv i leiligheten under eller over deg, så er det viktigere for din boopplevelse enn om de som bor langs byparken 500 meter unna, tjener fett.

Er det lett å få lov til å leie ut?

Er beboerne flinke til å stille på dugnader, og er blokka preget av godt naboskap, eller er det et ustabilt bomiljø, og ingen som tar ansvar? Dette er viktigere enn hvor stor andel som har høy utdanning i bydelen.

Har man prioritert vedlikehold og fornyelse i gården, eller har man utsatt dette slik at du som er ny får en overraskende regning?

Hvor går grensene mellom denne og andres tomter, og hva er den fine plenen der borte regulert til? Det nytter ikke at den er grønn hvis den allerede er noens byggetomt.

Hvis sameiets parkeringsplasser fordeles etter ansiennitet, da er det kanskje fint om det er veldig mange som allerede er fryktelig gamle i blokka, og ikke at den er nesten full av 30-åringer som venter barn og nettopp har kjøpt?

Er det fint at det er mange barnefamilier i området – også hvis det ikke er like mange barnehageplasser?

Spør og grav. Og du må be om skriftlig svar fra megleren hvis spørsmålet er avgjørende for deg.

Passert toppen?

Og så er det selvsagt to ting som årvåkne boligkjøpere for lengst har skjønt:

Hvor man setter grensene når en slik rapport skal utvikles, er helt avgjørende. Er boligen mellom et godt og dårlig strøk?  Det er ofte slik at de nye boligene på den ene siden av gata med utsikt og lys og garasje, heis og balkong er dyrere og bebodd av mer velbeslåtte personer enn de som kanskje ligger i samme gate, men med utsikt til parkeringsplassen ved den kommunale avfallshåndteringen.

Når har en bydel passert toppen, og når er andre bydeler i starten på en boligprisvekst?

De som gjør den beste boliginvesteringen, er de som kjøper når et område er «nede» og derfor billig, og derfor blir med på oppturen, lik de som kjøpte på Grünerløkka i Oslo til 5000 kroner kvadratmeteren for 20 år siden, og i dag vet at boligen kan selges for 55 000 kvadraten.