Økonomi

Store forskjeller mellom bankene på etikk og bærekraft

28. januar, 2019

En fersk rapport viser at det er store forskjeller mellom norske banker når det gjelder etikk og bærekraft. Etisk bankguide gir deg oversikten med et klikk.

Etisk bankguide er et verktøy som viser hvordan bankene leverer på samfunnsansvar og bærekraft. Dette er alt fra klimaendringer, menneskerettigheter, korrupsjon, våpen og skatteunndragelser, til likestilling.

– Det kan gi dårlig smak i munnen å oppdage at sparepengene dine går til finansiering av våpenhandel, eller til miljøødeleggelser du ikke står inne for. Nettguiden gir god veiledning til forbrukerne som er opptatt av etikk og bærekraft, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Se resultatene i Etisk bankguide

De beste blir stadig bedre

Målingen utføres hvert år av Forbrukerrådet, i samarbeid med Framtiden i våre hender. Også i år topper Cultura Bank, Storebrand og KLP kåringen. Guiden viser at stadig flere banker har tatt et tydelig grep innen flere av kategoriene.

DNB ville kommet best ut i kåringen, dersom man bruker tallene for alle virksomhetsområdene bankene kan levere i. Av de 14 bankene som måles, gjelder dette kun fire banker. Dette er DNB, Nordea, Handelsbanken og Danske Bank.

– Vi synes det er gledelig at Norges største bank har tatt et så tydelig grep på etikk og bærekraft, siden målingene startet for to år siden. De puster KLP i nakken, og får en sterk fjerdeplass, sier Blyvverket.

penger.foto.

Store forskjeller mellom sparebankene

Mens Sparebanken Vest, Sparebanken 1 Østlandet og Sandnes Sparebank kommer godt ut, havner Sparebank 1 Nord-Norge og Sparebank 1 SR-Bank i bunnen av kåringen.

– Sparebank 1 Nord-Norge og Sparebank 1 SR-Bank tilbyr fond som investerer i selskaper over hele verden. Uten solide retningslinjer risikerer de at pengene havner i selskaper som bidrar til alvorlig miljøskade eller etiske brudd. Å følge Oljefondets (Statens Pensjonsfonds) minimumskrav er ikke lenger nok. De må følge de andre bankenes eksempel, særlig innen fondsforvaltning, sier leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.

Inger Lise Blyverket.foto

Inger Lise Blyverket

Forbrukerdirektør

Fakta: Etisk bankguide

Etisk bankguide er en del av det internasjonale initiativet Fair Finance Guide, som skal gi forbrukere, organisasjoner og myndigheter innsyn i hvordan bankene forholder seg til viktige temaer innenfor etikk og bærekraft.

Basert på en internasjonal metode som er i bruk i flere land, kartlegger vi retningslinjene og policydokumentene til de største bankene som har virksomhet i Norge.

Kartleggingen gir deretter grunnlag for utarbeidelse av en score som viser hvordan de enkelte bankene oppfyller krav til samfunnsansvar, både sammenlagt og innenfor ulike temaer.

Abonner på vårt nyhetsvarsel