Forside > Siste Nytt > Studentboliger som brannfeller
Mange studenter er veldig opptatt av sentral plassering når de jakter på hybel. Men de må også tenke sikkerhet. Når det begynner å brenne, må det finnes rømningsveier og  brannvarsler – og  brannslukker må være tilgjengelig.

Veldig mange jakter i disse dager på et sted å bo. Knøttsmå rom på fem til åtte kvadrat ligger til leie på finn.no. De går unna for 5000 kroner måneden. Mange er for en tid villig til å akseptere litt «uvante» forhold for å være sikret tak over hodet.

Men det viktigste er å passe på sikkerheten. Vi i Forbrukerrådet er ikke eksperter på brannsikkerhet, men vi får ofte spørsmål om hva folk bør passe på når de skal leie.

Når den røde hane galer

Først og fremst gjelder det brannsikkerhet. Når den røde hane galer, blir situasjonen akutt – og kan koste menneskeliv på få minutter. Det som skal være på plass, er rømningsveier fra alle rom og tilstrekkelig med lys. Jeg anbefaler alle som skal leie å sette seg inn i regelverket. Og hvordan det i virkeligheten er ivaretatt i gården. For svært mange av de som dør i brann, dør ikke av flammene, men av røyken. Det er kjent at brannofre kan omkomme av kullosforgiftning – etter at de på egne ben har gått ut i friluft: Kullos tas opp i lungene så mye lettere, og dermed fortrenges oksygen.

Mange bor i hybler og bofellesskap i gammel bebyggelse i sentrum av byene. Da disse gårdene ble bygget, var det ikke krav om brannskille mellom leilighetene. Etasjeskillene er av tre, ikke betong. Hvis flammene får fyr, skjer det ofte at hele innmaten i gården brenner ut.

Veggene er ikke alltid av mur, og det er gjort endringer og foretatt åpninger som gjør at ild kan spre seg på overraskende måter. I flere tidsepoker ble slike gårder bygget uten flere rømningsveier.

Og hvordan kommer man seg ut fra 4. etasje dersom trappeoppgangen er full av røyk?

Still spørsmål om sikkerhet

Vi oppfordrer dere som leier til å sjekke at varslere, slukkeapparater, rømningsveier, branntau er på plass, og til å snakke om sikkerheten med de man leier sammen med:

  • Hvordan forebygger vi brann?
  • Er det noen som har uheldige vaner?
  • Hvordan øker vi sikkerheten?
  • Hvordan opptrer vi når brannen er et faktum?

Kravet stilles vel så sterkt til utleierne:

  • Ingen må leie ut uten at sikkerheten er ivaretatt.
  • Still deg ikke i en situasjon der du klandrer deg selv etter en dødsbrann.