Forside > Siste Nytt > Surmuler om smilefjes

Surmuler om smilefjes

3. juli, 2014
Fra neste år skal alle norske restauranter og serveringssteder få hygienekarakter.

For alle som liker å gå ut og spise, er det en god nyhet. Vi vet at ikke alle spisesteder har gode nok rutiner. Nå vil kunnskapen om hvilke steder det gjelder bli lett tilgjengelig for forbruker. De fleste vil nok helst slippe å gå på steder der hygienen er for dårlig eller maten ikke oppbevares på forsvarlig måte.

Smilefjes. Grafikk.

Surmuling

– Det er ikke Mattilsynets jobb å synse og dele ut karakter, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til Aftenposten 3. juli. Det er en merkelig tilnærming. Smilefjesordningen fører til bedre etterlevelse av regelverket. Vi kan ikke skjønne annet enn at seriøse aktører har mye å vinne på større åpenhet om hvilke spisesteder som har gode nok rutiner.
I Danmark er nå alle restauranter og utsalgssteder for mat merket med smileys. De er enten veldig blide eller veldig sure, avhengig av hva kontrollørene finner når de kommer på besøk. Merkeordningen med smilefjes og sure fjes for restauranter var noe danske matmyndigheter innførte for mer enn 11 år siden. 59 prosent av danske forbrukere sier at de lar være å spise på restauranter som er merket med sure fjes. I tillegg synes 97 prosent av forbrukerne at smilefjesmerking er en god idé. Klarere tale fra forbrukerne skal man lete lenge etter.

Gode erfaringer

Erfaringene både fra Danmark og fra Trøndelag er gode, og de viser også at andelen spisesteder som får gode resultater, og som følger reglene, øker. Da virker ordningen etter hensikten. Og det trengs. Mattilsynets siste gjennomgang av spisesteder i Oslo avdekket at halvparten av de inspiserte virksomhetene på Grünerløkka hadde forhold som kan føre til kryssforurensing av maten. Vi vil helst slippe å invitere vår kjære med ut et sted hvor hygienen er dårlig og råvarer ikke oppbevares på forsvarlig måte. En enkel app med oversikt over restauranter og smilefjes vil gjøre livet enklere når man skal ut og spise. Det er ikke mye å surmule over.