Forside > Siste Nytt > Syk legepraksis

Syk legepraksis

19. april, 2013
Hvis noen har ripet opp bilen din og stjålet radioen, må du da ringe politiet to ganger og anmelde to saker?

I Firdaposten og i andre medier har vi den siste tiden kunnet lese om legene i Bremanger kommune som bare lar pasientene ta opp én sykdom per konsultasjon.

Jeg mener denne praksisen er helt uakseptabel. Jeg lurer på om den i det hele tatt er i henhold til Legeforeningens etiske regler? Der står det at en lege skal verne om menneskets helse, ivareta den enkelte pasients interesse og integritet, og at pasienten skal behandles med barmhjertighet, omsorg og respekt. Jeg spør meg om dette er tilfellet i Bremanger.

Pasienten først

I mine øyne blir en pasients behov ivaretatt hvis hun eller han får lagt frem sine problemer på en helhetlig måte. Er det pasientens eller legens interesser som settes høyest når legen bare vil behandle én sykdom per konsultasjon? Jeg mener bestemt at pasientens behov må komme først.

I kommuner hvor det er lange avstander, er en slik praksis enda mer uforståelig. Se for deg Olaf på 89, som har leddgikt og de følgeplager det kan gi. Han har kanskje ikke førerkort, og kollektivtilbudet er dårlig. Å komme seg til legen kan være en prøvelse i seg selv. Jeg forstår ikke hvorfor han må reise frem og tilbake til legekontoret for hver sykdom. Det er ikke bare upraktisk, det kan til og med forverre sykdomsbildet.

Det er ikke bare i Bremanger dette er et problem, det skjer andre steder i landet også. Forbrukerrådet har nå sendt et brev til Allmennlegeforeningen der vi krever at de må være enda tydeligere på at dette er en helt uakseptabel praksis og i strid med samfunnsoppdraget de har. Praksisen må opphøre umiddelbart!

– Bytte fastlege

Inntil fastlegene får ordnet opp i dette, anbefaler jeg de som har en lege som praktiserer dette, å bytte fastlege hvis mulig. Hvis det er vanskelig å finne en annen fastlege i din bostedskommune, kan du bytte til en lege i en annen kommune. Har du opplevd en slik praksis, skriv gjerne om det under din fastlege på legelisten.no, slik at andre pasienter unngår å oppleve det samme.

Jeg håper fastlegene i Bremanger, og i resten av landet, snart tar til fornuften. Dere må sette pasientene først!