Siste nytt

Tesla på klagetoppen i et el-bilmarked med barnesykdommer

13. mai, 2019

Er du en av dem som har hatt problemer med Tesla, eller en annen elbil? Hittil i år har det kommet inn over 40 saker til mekling bare om Tesla. Flere har tatt kontakt om dårlig lakk på siste modell.

El-biler står til lading. Foto.

– Ta kontakt med selger hvis du mener at elbilen din ikke holder mål. Bilselger skal sjekke bilen og i første omgang tilby reparasjon, hvis det er en feil som kom med kjøpet. I ytterste konsekvens pengene tilbake, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Tesla endte på fjerde plass i henvendelsesstatistikken til Forbrukerrådet i 2018, kun slått av gigantene Elkjøp, Power og Telenor.

– Vi meklet i totalt 171 tvistesaker om nye biler i 2018, og flertallet av dem gjaldt elbiler. Salget av elbiler er riktignok høyt, men ikke på langt nær så høyt i forhold til fossile biler at det forklarer den andelen, sier Iversen.

Av elbilsaker som måtte til mekling, gjaldt rundt halvparten – nærmere bestemt 86 stykker – Tesla. Til sammenlikning solgte Nissan over 4000 flere elbiler enn Tesla i fjor, men hadde bare 28 saker til mekling hos Forbrukerrådet i hele 2018.

Slik klager du.

Serviceapparat holder ikke tritt

Tesla har blitt verstingen av elbilprodusentene når det kommer til feil og mangler. I tillegg skiller Renault seg ut, med den elektriske modellen Zoë. Tesla har langt flere klager i forhold til hvor mye de selger enn andre merker. Dette skyldes sannsynligvis voksesmerter hos bilprodusenten, og et serviceapparat som ikke har klart å følge opp. Det fører til misfornøyde forbrukere og unødvendige tvistesaker.

– Tesla har i forhold til andre bilmerker, tre og en halv gang flere tvistesaker per bil på veien. Sammenliknet med Toyota, som ligger vesentlig lavere i pris, har Tesla over seks ganger flere tvistesaker per bil. Regner vi bare med elbilbestanden, ser ikke Renault sin Zoë helt bra ut heller, sier Iversen.

Alle drivstofftyper

Tesla’s klager i forhold til andre bilmerker
VM 4.2 x flere
BMW 2.0 x flere
Audi 1.9 x flere
Toyota 6.2 x flere
Gjennomsnitt 3.5 x flere

Tabellen viser hvor mange ganger flere tvistesaker per solgte bil Tesla (alle modeller) har mot andre utvalgte merker, samlet sett.

Kun elbiler

Tesla Renault (Zoë)
VM  7,7 x flere VM  2,1 x flere
BMW 11,2 x flere BMW 13,1 x flere
Renault 2,5 x flere Renault –
Kia 7,5 x flere Kia 3,0 x flere
Tesla – Tesla 0,4 x flere
Gjennomsnitt 3,2 x flere Gjennomsnitt 1,3 x flere

Tabellen viser hvor mange ganger flere tvistesaker per solgte Tesla og Renault (kun modell Zoë er elbil) har mot andre merkers batterielektriske bilpark.

Tallene i saken er hentet fra Bruktbilmarkedet i 60 år, Trendrapport 2018. Kildene er Forbrukerrådets egen tviste- og henvendelsesstatistikk, registreringsdata fra Vegvesenet og fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Ny teknologi fører til barnesykdommer

Feil med lakken til en ny bil tilhører sjeldenhetene, og kan skyldes hvordan Tesla produserer bilene sine.

– For å få ut mange nok elbiler til å mette etterspørselen, går Tesla sin egen vei når det kommer til produksjon av bilene. Med høy effektivitet, kan det gå for fort i svingene noen ganger. Vi forventer at Tesla tar kvalitetssikringen på alvor, særlig når de selger biler i premiumsegmentet, sier Iversen.

Ny teknologi fører til nye feil. Allerede i dag står Tesla-kjøpere i kø både for reparasjoner og service, hovedsakelig fordi Tesla har hatt lav kapasitet på egne serviceverksteder. De tradisjonelle verkstedene kjenner ikke bilen godt nok, og det fører til ytterligere muligheter for klager.

Utfordringer i et økende bruktmarked

Bruktbilmarkedet vokste med litt over to prosent i fjor, samtidig med at nybilomsetningen falt med nesten sju prosent. Det betyr at bruktbilmarkedet blir viktigere med årene som kommer.

– Barnesykdommene i elbilmarkedet vil bli med inn i bruktbilmarkedet. Lakkfeil vet vi hvordan vi kan fikse, men vi vet for eksempel ikke hvordan ny teknologi vil tåle alder. Det er viktig å tilrettelegge markedet, slik at både kjøper og selger kan handle med brukte elbiler på en trygg og effektiv måte, sier seniorrådgiveren.

I utgangspunktet er det tryggest å handle hos en merkeforhandler, men forbrukerkjøpsloven gjelder i alle bruktbilbutikker. Det betyr at du kan klage i fem år på brukte biler.

– Kjøp fra en privatperson kan spare deg noen kroner, men du har dårligere vern enn i bruktbilbutikken. Du har i utgangspunktet bare to års klagefrist. Bruk kontrakt,og får du ikke en tilstandsrapport med på kjøpet, bør du vurdere å skaffe en. For eksempel en NAF-test, avslutter Iversen.

Slik kjøper du brukt elbil

• Les annonsen nøye.
• Sjekk om bilen fortsatt har garanti. Bruk vår garantiguide.
• Prøvekjør bilen og test alle funksjoner.
• Test om bilen lader ordentlig.
• Skaff deg, eller spør etter, en tilstandsrapport.
• Bruk kontrakt.

Thomas Iversen.Foto

Thomas Iversen

Seniorrådgiver/forbrukerjurist

Abonner på vårt nyhetsvarsel