Siste nytt

Tiden moden for åpne fibernett?

20. november, 2013

Post- og teletilsynet har besluttet at Telenor må åpne fibernettene sine for andre internettilbydere. Dette er absolutt et steg i riktig retning. Samtidig er vi redde for at dette ikke er nok. Så lenge Telenor selv setter prisen, kan vi fort være like langt.

De fleste av oss begynner å få en ok internettilgang. Samtidig ser vi at forbrukernes valgfrihet i internettmarkedet ofte er begrenset. Byttekostnadene er for høye og alternativene for dårlige.

Fiber er i en klasse for seg når det kommer til kapasitet, og er det som legges i bakken når bredbåndsleverandørene legger nye kabler. Dette forandrer derimot ikke det faktum at de fleste av oss kun har ett reelt valg av internettleverandør. Er det lagt en kabel, så legger sjelden noen en kabel ved siden av.

Dette betyr at den som etablerte seg først får monopol på bredbånd- og tv-tjenester til ditt hus. Selvsagt kan man benytte seg av andre teknologier, men dette er lite aktuelt, så lenge  noen allerede har lagt fiber til huset ditt.

Faren er at vi ender opp med regionale og lokale monopoler der vi er prisgitt én fibertilbyder. At de store leverandørene kjøper opp mindre aktører, hjelper heller ikke på konkurransen.

Myndighetene må følge nøye med på om modellen som er valgt for Telenors åpenhet, faktisk resulterer i økt konkurranse. Man bør også se på om kravet skal gjelde andre som legger fiber. Det er på ingen måte gitt at vi må være gift med en fiberleverandør inn i evigheten. Mobil- og strømnettene er åpne for flere leverandører, så hvorfor ikke fibernettene?

Fiberleverandørene vil trolig hevde at de «legger ned spadene» dersom det kommer krav om åpenhet og en prisregulering. Vi er ikke så bekymret for det. Et krav om åpenhet må selvfølgelig kompenseres med fornuftig betaling fra andre leverandører.

Skal overgangen til fiber handle om mer enn økt kapasitet, må norske myndigheter se til at konkurransen og valgmuligheten faktisk eksisterer. Og da er det vanskelig å komme unna diskusjonen om åpne nett.

Bilde av ansatt: Finn Myrstad.Foto

Finn Myrstad

Fagdirektør

Abonner på vårt nyhetsvarsel