Forside > Siste Nytt > Tidstyvene i meglerbransjen

Tidstyvene i meglerbransjen

11. februar, 2015
Nå er meglerbransjen igjen ute med lokkepriser på boliger. Det bekrefter et oppslag i VG i dag. Og en ung førstegangs boligkjøper har noen eksempler å berette om.

Det er derfor utmerket at Forbrukerombudet sier de vil kontrollere bransjen.

Vi i Forbrukerrådet har gjentatte ganger pekt på at dette er et ansvar for eiendomsmeglerforetakene selv. De har etter loven plikt til å drive ordentlig og utvikle rutiner som sikrer forsvarlig drift. Når ansatte bryter loven på jobben, er det arbeidsgivers plikt å hindre dette. Vi er glade for at Eiendom Norge har lovet høy oppmerksomhet på dette.

Lokkes til fallhøyde

Lokkepriser i boligmarkedet er kynisk misbruk av kjøpernes tid. Boligkjøpere lokkes til å reise på visning og oppfordres til å lese alt på forhånd og forberede seg til visningen. Men når budrunden er i gang, viser det seg at boligen ligger langt utenfor det prissegmentet der de ønsket å kjøpe. Ofte også utenfor deres økonomiske bæreevne.

Par skriver under papir. Foto.

Foto: Colourbox.com

Lokkepriser tretter oss ut som boligkjøpere. Vår kritiske sans blir sliten. Faren for ufornuftige beslutninger og at «vi følger flokken» lenger inn i budrunder, øker. Dersom vi lokkes inn i budrunden, øker vi dramatisk vår økonomiske fallhøyde – ut over hva vi hadde tenkt oss. Og fra forrige runder med lokkepriser erfarte vi at det er der prisene er aller høyest og boligsalgene går raskest at lokkepriser er utbredt. Ekstra ille, altså!

Dessuten er det ganske enkelt for megler å finne riktig prisantydning. Verktøyene som meglerne bruker for dette er kjempegode. Og særlig i pressområder og leilighetsmarkedet der det hele tiden omsettes boliger som gir megleren et flott sammenlikningsgrunnlag.

Budlysten som forsvant

Meglerforetakene lovet i 2013 å slutte med lokkepriser. Det løftet kom rett etter at meglerbransjen hadde oppdaget sviktende interesse i boligmarkedet. All retorikk om boligmangel ble brått snudd: Utbyggere som ikke fikk solgt, måtte ty til stadig mer kreative metoder for å få solgt boliger. Budlysten blant kjøperne var borte, og prisene falt i noen måneder.  Og når prisene faller og mange selgere kun får ett lavt bud, er det selvsagt livsfarlig å gå ut med prisantydning som er lav. Du risikerer å få ett bud, kanskje langt under lokkeprisen og «ødelegge» boligens muligheter for ok pris.

Det hadde selvsagt vært mer overbevisende om meglerbransjen ikke hadde ventet med bruke lokkepriser til markedet gjorde lokkepriser uegnet. Og særlig når vi ser at problemet dukker opp igjen når markedet er bedre.

Men når eiendomsmeglerforetakene har lovet å slutte med lokkepriser, må vi ta dem på ordet – men også forvente at de evner å gjennomføre dette.