Forside > Siste Nytt > Trygg julehandel med betalingskort

Trygg julehandel med betalingskort

4. november, 2015
All bruk av betalingskort må beskyttes av loven, slik at vi er sikret erstatning når vi svindles etter kjøp med kort på nettet.

Vi nærmer oss startskuddet for julehandelen, en periode hvor forbrukere ventes å handle for over 50 milliarder kroner. I gjennomsnitt blir det noe over 10 000 kroner per innbygger, hvilket er høyt sammenliknet med andre land det er naturlig å sammenlikne oss med.

Les også «Kortgarantien er ditt våpen mot svindel på nettet»

Black Friday

På den amerikanske siden av Atlanteren regnes startskuddet for julehandelen som første dag etter høsttakkefesten (Thanksgiving Day). Angivelig med referanse til trafikkorken som oppstår eller til at regnskapstallene til butikkene går i pluss (svarte tall), er fjerde fredag i november blitt døpt til Black Friday. I år faller den på 27. november.

Dette er dagen det settes kjøpsrekorder. Våre nettbutikker markerer dagen og kan vise til spesielt god omsetning denne dagen, ifølge Convert.no som utvikler nettbutikker.

Julehandelen i 2015 kan være en anledning til å justere noe på handlevanene våre. De fleste av oss betaler netthandelen med kort, og våre egne undersøkelser viser at 58 prosent vanligvis gjør opp for seg med betalingskort.

Du har kanskje også hørt at det hensiktsmessig å handle med kredittkort, fordi det gir deg tilgang til lovfestede rettigheter. Det stemmer.

Men vi mener at all bruk av betalingskort må beskyttes av loven. Visa gir nå dette som kundeløfte, men er avhengig av at bankene tar dette inn i avtalene som de tegner med kundene sine.

Inn i kundeavtalene

Det skulle ikke være så vanskelig. Ifølge Forbrukerombudet i Norge, som har tilsynet med markedsføring og standardavtaler, har de fleste bankene tatt dette opp i kundeavtalene. Ifølge ombudet har unntakene til nå vært DNB, Nordea, Skandiabanken og Gjensidige Bank, selv om bankene selv kan ha ment det annerledes.

For mange er det derfor blitt færre grunner til å bruke kredittkort fremfor vanlige bankkort. Så lenge bankene tjener mer på at vi betaler med kredittkort, vil de markedsføre kredittkortene. Brukervanene går slik i favør av kredittkortbruk. F.eks. ved å legge til rette for rabatterte priser i utvalgte butikker på utvalgte dager

Men kredittkortbruk er relativt dyrt. For mindre brukersteder ligger standardprovisjonen for vanlige kredittkorttransaksjoner på rundt 1,99 prosent av kjøpet pluss NOK 90,- per måned hvis omsetningen ikke når et visst nivå. Store brukersteder betaler ned mot 1 prosent og under dette også.

Ifølge Virkes Ehandelsbarometer handler vi nordmenn på internett til en verdi av 69 milliarder kroner. Hvis 1,5 prosent av dette spises opp av betalingsprovisjoner, beløper det seg til vel 1 milliard kroner.

Dette er penger som forbrukerne må betale.