Forside > Siste Nytt > Tryggere boligkjøp med ny standard

Tryggere boligkjøp med ny standard

15. mai, 2013
Standard Norge lanserte i dag krav til hva en teknisk tilstandsanalyse av bolig skal omfatte.

Målet er å redusere konfliktnivået ved omsetning av bolig, og gjøre eierskiftet tryggere både for selger og kjøper.

I dag er det tvist i nesten 1 av 5 boligsalg, ifølge eierskifteforsikringsselskapene. 1400 saker etter avhendingsloven er på 17 år gått hele veien inn i domstolene.

Den nye standarden krever blant annet at eventuelle utbedringsbehov og kostnader til tiltak knyttet til boligen, skal gjøres synlig før kjøp.

Tilstandsvurdering gjort mulig

– Bolighandelen er vårt livs viktigste handel, og Forbrukerrådet har derfor krevd tilstandsvurdering  i mange år, og vi er svært tilfreds med at denne standarden nå gjør det mulig å gjennomføre dette for flertallet av boligsalg fra 2015.

– Vi er sikre på at standarden vil gi forbrukerne – både kjøper og selger – større trygghet i bolighandelen, sier Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland.

Standarden, NS 3600, beskriver hva som skal undersøkes, når det gjelder våtrom, kjøkken, vinduer, tak, kledning, skjevheter på gulv, drenering, grunnforhold etc. I tillegg sier standarden noe om hva som skal til for å gi bygningsdelen en bestemt tilstandsgrad.

Viktig med dokumentasjon

Det er viktig for en boligeier å ta vare på all dokumentasjon av utførte arbeider, fordi det vil legges til grunn ved fastsetting av tilstandsgrad.

Standarden er et viktig verktøy for landets takstmenn, som nå har fått felles sjekkliste og klarere retningslinjer for undersøkelser og vurdering av tilstand.

Med den nye standarden får alle nå tilgang til et sett med felles spilleregler, og intensjonen er at dette skal bidra til et mer transparent boligmarked.