Siste nytt

Unge kan tape tusenvis av kroner i russetiden

16. oktober, 2019

Det går i tusenlapper når russen kjøper effekter og utstyr til feiringen. Tilsvarende blir tapene store når selger ikke alltid er til å stole på.

Russ.Foto

– Ikke vær naiv, og still krav til leverandøren. Et raskt nettsøk kan fort avsløre at andre russ har hatt problemer med samme firma, råder jurist og seniorrådgiver Thomas Iversen.

Skrekksaker

Selv om russens betalingsvilje er stor, består markedet av bare noen få profesjonelle aktører. Russebiler og russebusser, som er de mest kostbare gjenstandene, selges hovedsakelig mellom privatpersoner. Gjerne fjorårets russ.

– En av de verste sakene vi har fått på bordet, er russebuss til nesten 715 000 kroner, og som ikke fungerte. Guttene måtte ut med penger til leiebil i tillegg, kan Iversen fortelle.

– Russen kjøper også sanger til bussen sin fra profesjonelle musikere. Vi kjenner til en sak hvor russen angret på en låt til 23 000 kroner. Vi har også meklet i lakkjobben til 30 000 kroner og en klage på aggregatet for musikkanlegget til 10 500 kroner, sier Iversen.

Og så har du russelogoen til 2500 kr og russedressen til 1170 kr som aldri kom. Eller festivalpasset til 2600 kr hvor hovedattraksjonen som var verdsatt til 1900 kr, ble avlyst.

Forbrukerrådet har meklet i til sammen 23 saker der 2019-russen var involvert. Firmaer som går igjen er Russebooking AS, Mayhan Studios, Red AS og Rok AS/Tryvann Drift AS.

Slik unngår du å tape penger i russetida

Gjør et nettsøk før du velger selger.

Sjekk om andre har hatt problemer med firmaet eller arrangøren.
Bruk bankkort. Når russefestivalen går konkurs, kan du be banken om pengene tilbake, hvis du har brukt kredittkort eller bankkort med VISA eller MasterCard-del. Det samme gjelder også om du har blitt svindlet.

Klag innen fjorten dager.

Det gjelder alle typer saker. Send en e-post til selger. Får du ikke svar innen fjorten dager, så kan vi hjelpe deg. For å få pengene tilbake og fortgang i saken bruk den korte russetid som argument.

Bruk kontrakt dere imellom.

Lag en avtale internt i russegruppen hvis dere kjøper noe eller leier noe sammen. Den bør ta opp hvem som betaler, og hvem som eier hva. Få det på papiret med signatur. Husk at er du under 18 år, må en av dine foresatte signere.

Bruk angreretten.

Kjøper du en vare eller tjeneste i en nettbutikk, har du angrerett. Er du ikke opplyst om angreretten, får du lengre frist. Send en e-post når du angrer.

Kontakt Forbrukerrådet for hjelp.

Ta kontakt med oss på telefon eller e-post om du trenger hjelp. Vi kan gi deg råd og veiledning.

Få hjelp av dine foresatte.

Gi foresatte, eller andre, rett til å løse saken for deg ved å gi dem fullmakt. En fullmakt er enkel å lage. Et papir med din underskrift, dato og at du gir NN rett å ta ditt sted i saken din mot XX.

Abonner på vårt nyhetsvarsel