Siste nytt

Unngå hybeltrøbbel med kontrakt og boligsjekk

20. juli, 2018

Er du på hybeljakt i sommer? Forbrukerrådet får mange spørsmål knyttet til husleie, og mange husleiesaker ender ofte i en tvist som må løses i nemnda eller retten. For å unngå trøbbel har vi en del tips.

Boligblokk.Foto.

Problemer med oppsigelse og depositum

Mange spørsmål til Forbrukerrådet og saker som må løses i Husleietvistutvalget, er knyttet til oppsigelse og depositum.

– Loven gir klare regler for oppsigelsen, men det er muligheter til å gjøre ulike avtaler knyttet til hva du leier og for eksempel oppsigelsesfristen. Det er derfor viktig å sjekke hva som står i avtalen før du undertegner, så slipper du å bli skuffet, sier seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

I fjor hadde Husleietvistutvalget 143 saker om oppsigelse og 255 saker om depositum. Forbrukerrådet fikk i samme periode i fjor 3800 spørsmål om leie av bolig. Hele 42 prosent av henvendelsene gjaldt spørsmål om bruk av og forståelse av kontrakt, inkludert bruk av depositum og oppsigelse.

Juristen har følgende råd:

– Sett aldri inn depositumet på utleiers konto. Det skal på en egen depositumkonto, da er pengene trygge. Blir dere uenige om feil når du skal flytte ut, har utleier fem uker på seg til å gå videre med saken, hvis ikke, skal banken betale ut pengene til deg. Vi hører stadig vekk om utleiere som har pengene på sin konto, og ofte mister leietaker disse pengene med løse påstander om erstatning for feil og mangler.

Har du ingen avtale, vil det være husleieloven som gjelder. Her kan du lese om husleiereglene.

Saker i Husleietvistutvalget 2017

Sakstype Antall
Oppsigelse 143
Heving 55
Erstatning 1157
Skyldig leie 1017
Fastsetting av leie 70
Irregulært depositum 255
Annet 80
Antall saker totalt 2777

Klager på feil

21 prosent av husleiespørsmålene til Forbrukerrådet i 2017 gjaldt mangler ved boligen. I samme periode kom Husleietvistutvalget med vedtak i 55 saker om heving av husleieavtalen og 1157 saker om erstatning knyttet til en husleieavtale.

– Typisk feil er rettigheter knyttet til mugg i leiligheten, og da kan det fort bli spørsmål om erstatning for ekstrautgifter som ødelagt seng og muligheten til å gå fra avtalen uten å si den opp. Er det kommet mugg i en leilighet, koster det også mye å få fjernet den, så det er ikke merkelig at det blir mange tvister, sier Iversen.

Ta en ekstra kikk etter fukt og tegn på mugg som svarte prikker og flekker i leiligheten. Du kan ikke klage på noe som du burde ha sett eller forstått under visning. Husk også at du kun kan tørke klær i våtrom, som bad og liknende, hvis ikke kan det bli muggdannelser.

– Dokumenter skader og mangler på boligen ved inn- og utflytting med bilder. Ta med dette i kontrakten, så slipper du å få erstatningssak i etterkant. Vi har egne skjema for overtakelse av utleiebolig, påpeker Iversen.

Mange spørsmål om prisøkning

Et annet område som naturlig nok opprører og forvirrer leietaker, er krav om prisøkning. Prisfastsetting og økning av leieprisen gjaldt 12 prosent av spørsmålene til Forbrukerrådet i fjor. Husleietvistutvalget løste 70 saker om dette.

– Leieprisen skal dekke alt. Det er lov å kreve strøm og nettleie i tillegg, men det skal være avtalt i kontrakten. Det er nok en grunn til å lese avtalen, minner Iversen om.

Det er lov å endre husleien med konsumprisindeksen etter ett år. Og har du leid i tre år, kan utleier kreve økning knyttet til hva som er å forvente for tilsvarende bolig i samme strøk. Du skal få et halvt års varsel, og det er mulig å klage om du mener prisen er feil.

Klag skriftlig

Si ifra med en gang det er feil med boligen, eller ting ikke er etter avtalen mellom deg og utleier. Gjør det både muntlig og skriftlig. En e-post holder og legg gjerne ved bilder som dokumentasjon.

Vi kan også gi råd og veiledning på forbrukerrådet.no eller 23 400 500. Løser ikke saken seg, så kan Husleietvistutvalget hjelpe deg.

Tips til husleiejakten

Se boligen før du undertegner
Se etter tegn på fukt
Les husleieavtalen
Sjekk hva som er inkludert, hvilke plikter du får og oppsigelsestiden. Bruk gjerne vår kontrakt som du finner på forbrukerrådet.no
Ikke betal depositum til utleier, men opprett en depositumkonto
Dokumentér skader på boligen med utleier ved inn- og utflytting
Ikke ta på deg ansvar for andre hvis du flytter inn i et kollektiv. Be om at hver enkelt skal ha egen kontrakt med utleier
Thomas Iversen.Foto

Thomas Iversen

Seniorrådgiver/forbrukerjurist

Abonner på vårt nyhetsvarsel